Българското гражданство като компромат в битката за Скопие

13:50, 28 окт 21 / Свят 25 2046 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българското гражданство изплува като „компромат“ в Северна Македония дни преди втория тур на местните избори. Залогът в Скопие е много висок, в това число за управлението на страната.

В неделя на балотаж излизат сегашният кмет Петре Шилегов от управляващия социалдемократически съюз (СДСМ) и независимата кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Арсовска получи преднина на първия тур, а в опит да вдигне подкрепата за кандидата на СДСМ премиерът Зоран Заев обяви, че ако Скопие „падне“, той ще се оттегли.

Вторият ход на СДСМ бе силна атака срещу Данела Арсовска на тема „българско гражданство“. СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на Даниела Арсовска, на която се вижда, че документът е издаден през 2017 г., веднага след кървавите събития в македонския парламент.

Според депутатката от СДСМ Славянка Петровска Арсовска не може да се грижи за интересите на Скопие, когато има българско гражданство. Освен това Арсовска е атакувана, че е и почетен консул на Унгария.

Арсовска отрече да има българско гражданство и определи информацията като „безумна лъжа“. Тя каза, че никога не е носила името Даниела и че родното ѝ име е Данела Йовановска, на името на дядо ѝ Дане, македонец, а носи фамилията Арсовска от повече от 20 години.

ВМРО-ДПМНЕ пък контрира, че единствената българска връзка в Македония е Зоран Заев. Единственият човек в политиката, който има връзка с България, заедно с Любчо Георгиевски, е Заев - и двамата са част от правителството.

Най-голямата опозиционна партия налага силни антибългарски позиции, но и поведението на Заев се изостри, след като в края на миналата година София отказа да одобри преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС.

Сега Заев поиска Арсовска да се оттегли. Според него няма нищо лошо в това Арсовска да е български гражданин, но политически, етично и морално не е честно тя да крие това и се опитва да манипулира гражданите, пише Mediapool.

На този фон българските власти продължават да призовават за край на езика на омразата към България. През последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., над 70 000 граждани на Северна Македония са взели български паспорти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама