Одобриха румънския план за възстановяване, следват плащанията

14:07, 28 окт 21 / Свят 25 1613 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Финансовите министри от ЕС одобриха плановете за възстановяване на Румъния, Естония и Финландия, с което трите държави вече могат да получат първия транш от плащания по тях.

Формалното решение ще бъде взето на подпис, тъй като министрите обявиха позицията си след неформално заседание, проведено във видеоконферентен формат. След това Европейската комисия ще може да им отпусне авансово плащане в размер на 13% от общата сума.

Румънският план, който предвижда проекти и реформи за 29.1 млрд. евро, планира поетапното спиране на производството на енергия от въглища и внедряването на възобновяеми енергийни източници, както и извършването на инвестиции и реформи в областта на обновяването на сградите, модернизацията на железопътните линии, управлението на водите и отпадъците и залесяването. Европейската комисия одобри искането на Румъния за опускане на 14.2 млрд. евро безвъзмездни средства и 14.9 млрд. евро заеми за реализацията на проектите, които включват още дигитализация на обществените услуги и за укрепване на устойчивостта на здравната система.

Планът за възстановяване вече е в Брюксел

Естония ще разчита на 969.3 млн. евро, а Финландия има план за възстановяване за 2.1 млрд. евро.

С одобрението на трите последни плана 22 държави вече са приключили процедурата, предхождаща финансирането и изпълнението на плановете. 17 европейски държави вече са получили и авансовите плащания от Европейската комисия.

Единствено плановете на Полша, Унгария, Швеция и депозираният на 15 октомври български план, продължават да се анализират от Еврокомисията. Тя трябва да оцени дали те отговарят на условията за финансиране, преди да ги предаде към страните членки за окончателно одобрение. Еврокомисията не се ангажира с крайни срокове за приключване на оценката, като по-рано нейни представители са казвали, че проблемите с полския план са свързани с върховенството на правото, а на унгарския - и със заложените в него контролни механизми за откриване и предотвратяване на злоупотреба с парите. Нидерландия е единствената европейска държава, която досега не е представила своя проект в Брюксел, пише „Дневник“.

Отново на поправителен: Какво (НЕ) свърши парламентът?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама