Няма да забранят на неваксинирани над 60 години да излизат

08:42, 29 окт 21 25 2368 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев пред Нова телевизия.

Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да предоставят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации.

Той посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър са в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Данните от последното денонощие

5178 са новите случаи на коронавирус у нас, като над 87% от тях са при неваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 49 300 теста, което значи, че положителните проби са 10,5%.

124 души са починали през изминалото денонощие, като над 93% от тях не са били ваксинирани. Като оздравели са отчетени 2321 души. В болница се лекуват 7553 пациенти, от които 656 – в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София-град – 1457, като следват областите Пловдив (475) и Варна (428).

За последното денонощие са поставени 23 395 дози ваксини. Така хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 491 628. С бустерна доза са 16 391 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 12:13, 29 окт 21

Защо от тези 124 души не ги разделите колко от сърце колко от рак колко от други болести умират днес всичко пишете от ковид мисля и че на вас журналистите някой ви плаща да стресирате хората Напълно нормално е в България около 300 души на ден да умират от всякакви болести Вижте статистиката от 2015г. Тя сочи 238 души на ден

2 Анонимен 13:02, 29 окт 21

Към горния коментар.
Ако видите статистиката, ще забележите, че 2021 е с най-висока смъртност в модерната ни история и ясно може да се види скока от Ковид. Догодина НСИ като пуснат статистиката за тази година, ясно ще се види удвояване на смъртността. Та,моля, не пускайте глупави, лъжливи и манипулативни коментари неподкрепени от реални числа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама