Иванов осмя Борисов: Сбърка Данте с Шекспир и сътвори „Божествена комедия“ от тъпотии

12:04, 30 окт 21 / Избори 2в1 25 2618 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес Бойко Борисов е сътворил поредната „Божествена комедия“ от тъпотии. Сбъркал Данте с Шекспир. Обвинил „Да, България“, че контролира софтуера на машините за гласуване - четирима души го контролирали. Зад тези негови обичайни тъпотии обаче се крият процеси, които съвсем не са смешни. Това коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във фейсбук. 

Христо Иванов обясни обвиненията на Борисов за това, че „Демократична България“ има нещо със софтуера, с факта, че коалицията прави опити да проучи възможностите и да се направи независим одит на софтуера на машините и всички партии да получат достъп до сорскода. Той бе поискан от ДБ още за изборите през април, но ЦИК отказа. Сега коалицията прави трети опит, „за да е сигурно, че техниката работи както трябва“. 

Иванов заяви, че Борисов, заедно с ДПС и хора от други партии, продължават да водят съпротивата срещу модернизацията на България. Продължават да държат страната в миналото, да затрудняват въвеждането на технологии, които да направят живота у нас с по-високо качество.

Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

Христо Иванов каза още, че решението на ЦИК да се броят разписките от машините е опит за връщане към хартиените бюлетини и може да доведе до срив в броенето на изборните резултати.

„Нетният резултат е, че ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии страхотно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати. А след това да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване“, коментира той.

Христо Иванов уточни, че решението в ЦИК е взето от същата коалиция, която се опита да дерегистрира листите на „Демократична България“ в Стара Загора и още 7-8 региона. В основата ѝ са ГЕРБ и ДПС, но с тях са гласували и представителите на „Има такъв народ“ и БСП.

„Искам да ги попитам знаят ли какво правят? Някой трябва да се пребори България да мине в бъдещето - и за разписките, и за електронното гласуване, и за машинното гласуване, и за сорс кода, и за електронните подписи. „Демократична България“ е тази политическа сила, която систематично се бори за модернизацията на страната“, каза той.

Христо Иванов заяви, че се наблюдава ескалация на поведението на ДПС спрямо машинното гласуване. Той даде два примера. В разследване на „Свободна Европа“ се установява, че в села с концентрация на гласоподаватели на ДПС в Разградска област, а и в други райони, в стотици пъти са скочили заявленията за мобилни секции.

ДПС се бори последователно против машинното гласуване. Тях ги интересува възможността да се прилагат изпитаните схеми за контролиран и купен вот, които работят с хартиени бюлетини и за които машините са пречка“, коментира Иванов.

Той даде за пример и информацията, че депутат от ДПС в присъствието на Мустафа Карадайъ два пъти е заплашвал, че ако полицията прави проверка за автентичността на подобни заявления, ще се организират граждански арести на полицаи. „Имаме призив, който потенциално може да доведе до сблъсъци между малцинствени граждани и полиция“, каза той.

ДПС усещат, че губят терен в полза нови политически формации и особено „Демократична България“, които ясно поставят въпроса, че ДПС няма да бъде допуснато до властта нито през предния, нито през задния вход. И че въвеждането новите технологии ще изтика в ъгъла българската мафия и схемаджии“, добави той.

Експертът по технологии и водач на листата на София-област Божидар Божанов припомни, че въпреки изискването на Избирателния кодекс ЦИК все още не е предоставил на участниците в изборите сорс кода от машините. Според него броенето на разписките може да доведе до саботаж на изборите.

„Може да бъде направен саботаж чрез симпатизанти на една или друга партия, които да си тръгнат с разписките. Разписките не са бюлетини. Водещото е това, което е на машината. Но ако не излязат 2-3 разписки в една секция, може да бъде използвано за твърдения, че изборите са манипулирани“, каза той.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 19:33, 31 окт 21

След тези избори, които ще бъдат пагубни за ДБ, Иванов ще е аут от политиката!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама