Илиана Раева: Боряна сменя начина на подготовка, а Татяна стила на съчетанията

10:39, 31 окт 21 / Спорт 25 2059 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева с изявление след Световното първенство в Китай. Боряна Калейн завърши четвърта, а Татяна Воложанина седма.

Боряна беше готова за по-добро класиране и в дните на състезанието това ясно пролича. С доста допуснати грешки, нестабилна игра, тя получаваше оценки, които показваха възможностите й. Боряна повтори класирането си от последното световно в Баку, но това класиране с днешна дата не отговаря на възможностите й. Изпусна си медалите и на финалите, и в многобоя. А те бяха напълно постижими! Напълно! Имаше липса на концентрация, която е недопустима за състезател с нейната рутина. Не съм доволна от нейното участие. Предстои ни много сериозна работа, защото талантът и възможностите й го изискват. Следваща година и нов олимпийски цикъл, Боряна трябва да се появи в съвсем различна светлина, за да успее да реализира потенциала си. За нея друг път няма. А това изисква много сериозна промяна в тренировъчния процес. Ще се наложи да успеем”, заяви Раева.

Боряна Калейн завърши четвърта на Световното в Япония

Таня направи отличен дебют на световно първенство. Колкото повече навлизаше в състезанието, толкова по-уверена ставаше. Със своята категоричност успя да принуди съдиите да бъдат малко по-справедливи в отсъжданията си към нея. Показа класата си, показа и повече артистичност от други състезания. Заслужава само хубави думи за смелостта, концентрацията и силата си. Много съм доволна от нейното участие. На Таня и предстои драстична промяна в стила на съчетанията. За голямата гимнастика се изисква всичко - блестяща постановка на тялото, виртуозност и сръчност с уредите, чистота в изпълнението и много артистичност! С първите три се справя много добре, но с последното нещата не са никак добре. В същото време тя може и трябва да се справи с този проблем, който не касае само лицеизраза, но и работата с корпуса, с ръцете и изобщо горната част на тялото. В сегашния етап на развитие на худодожествената гимнастика това ще е най-малкия дявол, но може много ядове да и донесе, така че целта е ясна. Таня ще се справи с този не лек проблем за нея”, пише още тя.

Раева коментира и останалите състезателки: „Сериозно усещане за липсата на олимпийската шампионка Линой Ашрам! Нямаше битка, нямаше адреналин и силни страсти за златния медал, както на други състезания. Една стабилна игра на световната шампионка Дина Аверина, но не беше в най-добрата си спортна форма. Много по-добре изглеждаше на Олимпиадата. Но това е съвсем нормално, след Олимпийските игри да има леко отпускане. Още повече, че никога в годината на Олимпиадата не сме имали световно първенство, а и няма как да се сравнят двата форума. Дина дойде да направи рекорд за четвърта световна титла и успя с една стабилна игра. Бореше се само със себе си и се справи. Дина е боец. Честито! Харнаско отново беше впечатляваща, но и при нея се видя лек спад във формата. Игра спокойно, сякаш се забавляваше повече, отколкото се състезаваше. Напълно заслужи второто място и отново спечели симпатиите със своята изящност и прекрасни композиции. Трета остана Арина с една нестабилна игра. Симпатичната и сладка Рафаели заслужи петото място. Японката, Милена и двете безкрайно талантливи украинки допълваха отлично първата девятка”.

На нас ни предстои много работа, защото се оказва, че новият правилник изисква изключителна подготовка. А и конкуренцията в националния ни отбор ще бъде много, много интересна… “, загатна Илиана Раева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама