Гигантски паяци нападнаха американците

11:23, 31 окт 21 / Свят 25 2571 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Гигантски, невиждани досега паяци с размер от цели 8 сантиметра, нападнаха американския щат Джорджия. Все повече жители на щата се страхуват да излязат, тъй като паяжините им са огромни и могат да задушат човек.

Откритият в САЩ инванзивен вид Trichonephila clavate, чиято родина е Източна Азия, плете огромни паяжини, които могат да достигнат и до три метра в диаметър. Жители на щата се оплакват, че намират стотици такива паяжини в имотите си.

В последните седмици основна тема на коментари в социалните мрежи са възмущения от това колко бързо и масово се размножава паякът.

Уил Хъдсън – местен жител от град Уинтервил, смята, че е убил повече от 300 паяка от вида в дома си. И се оплаква, че предният двор на къщата му е станал неизползваем. „Хората не могат да излязат от домовете си сутрин заради огромните паяжини-мрежи, които могат да убият човек“, възмущава се ентомологът от Университета на Джорджия.

Далечен роднина на този род паяци е бил открит в Джорджия на 80 мили североизточно от Атланта още през 2014 г. Видът се оказа изключително инванзивен и вече е завзел територии в Южна Каролина. Според Хъдсън насекомото тепърва ще се разпространява в южната част на САЩ.

Експерти очакват насекомото да се разпространи масово и в Европа. Към момента видът е забелязан в Япония, Китай, Корея и Тайван.

Етномолози считат, че паякът не е опасен и хапе само когато се чувства застрашен, но може да бъде от полза за унищожаването на комари, мухи и най-вече миризливки, които в последните години са особен проблем за земеделските култури по цял свят, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама