Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

13:02, 31 окт 21 / Избори 2в1 25 1723 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес, заяви пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов посочи, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

По думите му то може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки.

Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки”.

Ще се броят ръчно всички разписки от машинното гласуване

Според Томов тази процедура обезсмисля машинното гласуване. „Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има”.

Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс. Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките”.

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите. „Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка".

Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина. 

Цветозар Томов изказа мнение, че заради силната Covid вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама