Фармацевтите подписаха анекса към договора с НЗОК, но под условие

16:08, 31 окт 21 25 1580 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към договора със Здравната каса, с което се гарантира достъпът до лекарства на гражданите.

Анексът беше подписан, но под условие. От Фармацевтичния съюз дават срок от две седмици на НЗОК, за да приеме техния меморандум с искания, а именно - по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към Здравната каса.

До този момент те получават по два лева, искането е да бъде четири лева, защото 75 процента от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки.

Фармацевти съдят държавата за дискриминация в пандемията

За обслужване на така наречените Covid рецепти искат да получават по десет лева на рецепта като признание за първа линия, защото те също имат пряк сблъсък с пациенти, които са заразени. Освен това искат да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този момент допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената рецепта в последствие от фармацевта не се покрива от Касата и е за сметка на фармацевтите.

Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се разберат Фармацевтичният съюз и Касата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Вече имат връзка и с регионалните си колегии, които са заявили готовност да ги подкрепят и освен това са на мнение, че искат оставката на управителя на Здравната каса професор Петко Салчев, така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз.

Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена"обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред БНР.

Нашите предложения не са само финансови, те са и организационни"коментира председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са искали тази среща да се състои преди да се изтекли сроковете на сегашния договор.

Очакваме още във вторник, имаме уверението на д-р Златанов, който е заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата, че този меморандум ще бъде разгледан и приет“, добави Сербезова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама