Гешев поиска и получи имунитета на Боян Расате

19:50, 01 ное 21 / Избори 2в1 25 2263 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидата за президент Боян Расате. Причината- той беше посочен като отговорен за нападението на офис на ЛГБТИ организация в София. 

Според държавното обвинение в събота, около 17.30 ч., той заедно с група лица влезли в офиса на „Рейнбоу хъб“ и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей. Вчера и хората, които са били в сградата, се оплакаха, че целият им офис е бил изпочупен. А едно момиче дори е било ударено в лицето.

Кандидат-президент изпотроши ЛГБТИ център

Искането на прокуратурата е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Боян Расате е лидер на БНС (Български национален съюз) и кандидат за президент на предстоящите избори, издигнат от инициативен комитет. Именно затова той е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбите в Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

От прокуратурата посочват, че събраните доказателства са достатъчни за привличането му към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение. В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.

Малко по-късно членовете на ЦИК гласуваха единодушно имунитетът на кандидата за президент да бъде свален, съобщи БТА.

Междувременно в София се проведе протест под наслов „Не на омразата“ във връзка с  нападението в центъра на ЛГБТИ общността. Скандирайки „фашизмът не е мнение, а престъпление“ и държейки плакати „промяна в Наказателния кодекс сега“, организаторите на протеста настояват за справедливост и промени в Наказателния кодекс, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди, предаде БГНЕС.

Посолствата на Съединените американски щати, Австралия, Канада, Обединеното кралство и още седем европейски държави също осъдиха остро нападението. 

Боян Расате отрече да е участвал в изпотрошаването на ЛГБТИ офис

По-рано Боян Расате отрече да е участвал в нападението в офис на ЛГБТИ организацияНе участвах в това нещо. Имам право да не давам изявления, които биха ме обвинили в извършване на престъпление. Последните 2-3 дни определени кръгове вият като чакали, че е станало кой знае какво. Какво е станало всъщност? Бутнати са две маси и три рафта. Не съм на разпит. Много добре знаете какво се случва в тези организации”, заяви той пред Нова телевизия.

Гостуването на Боян Расате в сутрешния блок на телевизията продължи точно 4 минути, тъй като той отказа да отговаря по същество на въпросите на водещите.

Ще се позова на петата поправка на САЩ, че имам право да запазя мълчание, за да не си навредя. Имам право да не давам изявления, които биха ме обвинили в извършване на престъпление, отговори Расате.

Вoдeщитe oтнoвo гo пoпитaхa дaли e учacтвaл, a тoй им кaзa, чe вeчe e oтгoвoрил нa въпрoca и нe e нужнo дa гo питaт пaк и пaк. Cлeд пoвтoрeн oпит дa пoлучaт oтгoвoр нa въпрoca, вoдeщитe чухa caмo oт Рacaтe, чe вeчe e кaзaл кaквoтo имa дa кaжe. Журнaлиcтитe гo кoнтрирaхa, чe aкo нe e кoнкрeтeн, нямa зaщo дa ce вoди тoзи рaзгoвoр и нaкрaя тoй бe пoмoлeн дa нaпуcнe cтудиoтo нa cутрeшния блoк.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама