Как ще гласуват карантинираните?

08:48, 01 ное 21 / Избори 2в1 25 1676 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подвижните избирателни секции за карантинирани или изолирани, в които ще се гласува, ще се образуват, ако до три дни преди деня на вота - 14 ноември, има не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района. Това реши Централната избирателна комисия.

В рамките на общината или изборния район една COVID секция ще може да обслужва повече от едно населено място. Право да гласуват в специалната секция ще имат поставените под задължителна карантина или изолация от 1-ви до 14-и ноември включително. Заявленията ще се подават от 1-ви ноември, гласи приетото решение.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

В същото време ЦИК ще обмисля допълнително как да се предотврати възможността карантинирани или изолирани да гласуват в секцията си по настоящия или постоянния адрес, като така поставят под риск останалите гласуващи и членовете на секционните комисии. Въпросът за дискусията постави Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, като обяви, че към днешна дата карантинираните или изолираните са 137 000, пише БГНЕС.

Томов изрази съмнение, че ще могат да се разкрият толкова много COVID секции. ЦИК засега отхвърля възможността те да бъдат заличавани от избирателните списъци.

Един от вариантите е последваща проверка на базата на списъците на РЗИ за официално поставените под карантина или изолация към датата на вота. ЦИК ще обсъди темата допълнително, съобщава БНР.

„Относно тези, които са под карантина в дома, и излязат да отидат да гласуват - ние не упражняваме контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, но това не означава, че трябва да си затворим очите и да не мислим по този въпрос. Те към днешния ден са достатъчно много“, заяви председателят Камелия Нейкова.

Указанията за организацията на предстоящия изборен процес не се различават от тези за предходните избори от 11 юли, поясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Указанията със здравния протокол ще бъдат изпратени до всички РИК в страната и до кметовете, за да се предвиди всичко необходимо при организацията за гласуване в условията на пандемия.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама