За женската дискриминация в политическата игра

13:40, 01 ное 21 / Избори 2в1 25 1683 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Президентите на България винаги са били мъже. Идеята жена да бъде вицепрезидент назрява още с идването на демокрацията. Първият президент Жельо Желев е избран в двойка с Блага Димитрова за вицепрезидент. По-късно обаче тя подава оставка като вицепрезидент и на нейно място идва Атанас Семерджиев. Това е единственият случай на подадена оставка от вицепрезидент.

Следващите домакини на „Дондуков“ 2 са мъже – Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев и Георги Първанов- Ангел Марин. Жените излизат на политическия хоризонт отново при следващите президенти. Росен Плевнелиев печели изборите заедно с Маргарита Попова, а Румен Радев с Илияна Йотова.

Без значение какъв ще бъде изходът от предстоящия президентски вот, то вицепрезидентът със сигурност ще бъде жена. Основните противници в тази битка са рамо до рамо с женски половинки. Освен Радев и Йотова, това са проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева, Лозан Панов и Мария Касимова – Моасе, Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова. Но жените винаги са в сянката на мъжете, кандидати за президент. Българинът традиционалист изглежда още не е готов да повери в женски ръце президентската институция. Горчив е опитът на ГЕРБ в тази посока – Цецка Цачева и Пламен Манушев изгубиха от Румен Радев и Илияна Йотова, въпреки силния електорат на ГЕРБ тогава.

За Радев и Йотова това ще бъде евентуален втори мандат. При първото им явяване Радев беше ново лице в политиката, с блестяща биография в армията. А към военните традиционно има високо обществено доверие, вдъхват доверие и са символ на доблест и чест. Йотова също е с богата биография, и като журналист, и като депутат и евродепутат от БСП.

Очевидно да предложиш военен за президент е успешна тактика. Този път я виждаме, но под различна форма, и с допълнение. Невяна Митева се кандидатира за вицепрезидент, като се изтъкват нейните успехи и като военен, и като спортист. И е жена.

Невяна Митева e председател на Сдружението на жените военнослужещи и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността, което в кампанията неминуемо я поставя в ролята на защитник на правата на жените в армията. От Уикипедия разбираме, че е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“ във Военната академия „Г.С.Раковски“. Там пише, че преди това Митева е завършила Националната спортна академия.

Жена не беше влизала да учи във Военна академия

В първото си телевизионно интервю за bTV полк. Невяна Митева каза: „Една от първите жени съм във ВВС, не защото нямаше други, а защото бях по-напред със званията, което идваше от спортната ми кариера“. „С гордост искам да споделя пред зрителите, че не една година, а поредни години кандидатствах да бъда приета във Военната академия. Неслучайно казвам няколко години, защото до тогава жена не беше влизала да учи във Военна академия и имаше страхотно стереотипно и консервативно мислене“, заяви тя.

Не, че не се справях с изпитите, не стигах до изпитите. Не стигах до там да ми бъде предоставена възможност, тъй като трябваше да получа съответните разрешения. Повярваха в мен тогавашните командири на ВВС и на третата година ме допуснаха да се явя. Не само че им доказах, че няма да съжаляват, ами влязох с отличен успех още на приемните изпити“, посочи още Митева.

„Дискриминационното условие“

Интервюто й коментира главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Според него историята е друга. „Г-жа Митева не е завършила военно училище. До 2002 г. има задължително изискване при кандидатстване във Военна академия да се представи диплома за завършено военно училище. От 2003 г. случайно или не, това изискване е премахнато. Точно през тази година г-жа Митева е кандидатствала и е приета във Военна академия, когато „дискриминационното условие“ за завършено военно училище е премахнато. Интересно, че примерно през 2009 г. изискването за кандидатстването във Военна академия за завършено военно училище го има отново (просто не си спомням как е през периода 2004-2008 г.) т.е. отново е въведено това „дискриминационно“ според какндидатката за вицепрезидент на ГЕРБ условие“, пише той.

„Оставям настрана защо е премахнато и върнато изискването за военно училище, но се чудя къде е дискриминацията, за която твърди г-жа Митева през предхождащите 2003 години. Дискриминация ли е това или г-жа Митева не казва истината - нямах завършено военно училище и не отговарях на изискванията на действащата нормативна уредба. Нали говори за истината, за върховенството на закона или го говорим само когато и както ни е изгодно?“, заявява Стоянов и допълва: „Българската армия, за съжаление, е прекалено малка, за да не се познаваме и знаем кой, какво и кога е сътворил!“.

Абсолютна неистина

От Министерството на отбраната също реагираха с позиция до медиите по повод „неверни и подвеждащи изявления в публичното пространство относно равнопоставеността на половете в Българската армия“. От ведомството подчертават, че жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже. „Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак. Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища“.

От министерството отрекоха да е отказвано обучение във Военната академия по полов признак и нарекоха такива твърдения „абсолютна неистина“. „Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище“.

В позицията изтъкват, че има стотици жени военнослужещи, сред тях и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет „Командно-щабен” до Стратегическия курс на Военната академия. „Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат“.

Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване“, категорични са от МО.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама