Обрат: Природният газ вместо да поскъпне поевтиня

17:25, 01 ное 21 / Политика 25 3421 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Природният газ ще поевтинее с над 33% от 1 ноември, вместо да поскъпне с очакваните 32%, съобщи социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и допълнителни преговори с „Газпром експорт“ за предоставяне на „Булгаргаз“ на допълнителни количества газ, на цена по-ниска от тази на газовите хъбове.

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

Така от 1 ноември цената, на която природният газ се продава на топлоелектрическите централи и газоразпределителните дружества, е 93,19 лева за мегаватчас, или с 1.35 лева по-евтино от октомври. „Това ще спести на потребителите на природен газ в страната 40 млн. долара“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от „Дневник“. Според него българските потребители ще плащат два пъти по-ниска цена от тази на газовите хъбове.

Иванов каза още, че ако се беше случило планираното поскъпване, това е щяло да има катастрофални последици за всички топлофикации, особено за софийската. Отражението върху цената на парното ще е пряко, защото 80% от нея се формира от енергоносителя, който в 90% от тецовете в България е природния газ“, посочи още председателят на КЕВР.

Поевтиняване и през декември

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов коментира, че вероятно през декември ще има ново поевтиняване на природния газ и тя ще е под 93 лева на мегаватчас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама