Лео Кадели е „Будител на годината“

08:42, 02 ное 21 25 1845 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лео Кадели е победителят в националната кампания „Будител на годината 2021“ на БНР. Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември.

За пръв път в осемгодишната история на кампанията победителят не е български гражданин, но за него са дали гласа си почти половината от всички гласували. 

Лео Кадели беше един от десетте финалисти в осмото издание на кампанията, избрани от жури сред всички над 130 номинации. „Аз идвам от една бедна страна. Моите родители ме научиха, че са важни три неща: да не губиш достойнството си, да държиш на думата си, да намериш верни приятели. Благодаря на майка си и баща си за това. Благодаря на всички 80 хиляди приятели и съм щастлив, че отворих сърцата на толкова българи“, каза Лео Кадели. Той обясни, че няма българско гражданство и български паспорт, но това не му пречи да обича България. „Българинът е страхотен човек! Доброто днес е по-различно. Доброто днес трябва да е отговорно и обмислено. То трябва да интегрира. Един добър човек е добър гражданин“, смята победителят. 

Започна гласуването за „Будител на годината 2021“

Наградата „Аз, буки, веди – Знание“ на скулптура Александър Пройнов връчи новият генерален директор на БНР Милен Митев. По думите му кампанията „Будител на годината“ въздига достойнството на днешните герои, прави по-видими онези, чиято съпричастност, човечност и отдаденост с години твори добро и без светлината на прожекторите. „Днес, когато повече от всякога имаме нужда от съпричастност, подкрепа, увереност, че утрешния ден ще е по-добър и от добри новини, тази кампания е шанс да благодарим на тези невероятни личности и техните каузи“, отбеляза той, цитиран от националното радио.  

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България и помага безвъзмездно на хора в нужда. Той започва сам, а вече работи с над 80 хиляди доброволци от цяла България в сдружението „Приятели, помагайте!“. Финансово или с работна ръка те откликват на зов за помощ, като проверяват всеки сигнал. Помощта е най-често материална подкрепа като реновиране на жилища, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилище. Лео вече е помогнал на стотици семейства, възрастни или самотни хора в цяла България.

Специалната награда на Българското национално радио получи и учителят Теодосий Теодосиев – Тео. Отличие от bTV Media Group получиха Максим и Стефан Иванови за прекосяването на Атлантика с гребна лодка, посветено на кампанията „Да! За живот!“ за стимулиране повече българи да вземат решение да са потенциални донори на органи след смъртта си, за да спасят човешки животи чрез трансплантации. Награда на bTV Radio получи каузата #ЗаДоброто. Легълца за оздравяване. Специалната награда на „Виваком“ получи образователната платформа Знам.бе.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама