Търси се нов директор на Народния театър

14:35, 02 ное 21 / Култура 25 2344 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на Народния театър „Иван Вазов“. Мандатът на настоящия титуляр на поста Мариус Донкин е изтекъл на 1 септември, съобщават от институцията.

Какви са изискванията?

Мандатът на директорския пост в Народния театър е пет години. А кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания. От тях се изисква да имат висше образование в областта на изкуствата, с професионално направление: „Театрално изкуство“ или арт мениджмънт. Както и придобита магистърска степен. Сред условията е да имат и професионален опит в областта на културата - минимум 5 години. А за предимства се считат владеенето на западен език, квалификация по мениджмънт, както и да е компютърно грамотен. Те трябва да притежават и управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати. 

Необходимите документи и други подробности от процедурата може да видите ТУК.

Кандидатите за директор на Народния театър може да подават документи в едномесечен срок след публикуването на обявата от Министерство на културата – до 1 декември.

Снимка: БГНЕС

Трудният директорски пост

Мариус Донкин е директор от 2016 г., след проведен конкурс. Първата му трупа обаче бе без титуляр на директорския постслед като Павел Васев се пенсионира, през есента на 2014 г. През 2015 г., театърът бе ръководен за кратко от Александър Морфов. Той бе назначен със заповед от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ) до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността директор на театъра. Началото на септември 2015 г. обаче Морфов напусна поста като знак за несъгласие с управляващите. Зам.-директорът на Народния театър Милица Трайкова застана начело на театъра до провеждането на нов конкурс. Първото събеседване завърши неуспешно още в началото на 2016 г., след като комисията не хареса нито един от кандидатите. Едва края на август същата година след повторен конкурс актьорът Мариус Донкин бе избран да оглави Народния театър. 

СБЛЪСЪК: Има ли основание Народният театър да свали „Хъшове“ от сцена?

Културният сблъсък за „Хъшове“

Именно покрай разногласията в последните месеци с Морфов името на Донкин отново нашумя. Причината - спектакълът „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов трябваше да се играе тази година на „Общонационално турне“ в чест на годишнината от смъртта на Иван Вазов, но това така и не стана. Първо, бившият и настоящ директор не успяха да се разберат за времето и мястото за възстановителните репетиции, а след това се оказа, че спектакълът нямал уредени авторски права за музиката си. Дали новият директор ще върне „Хъшове“ на сцена, предстои да разберем. 

Последните години за Донкин бяха тежки, защото театрите отваряха и затваряха заради пандемията от коронавируса. Именно затова той създаде и сцена на открито, за да могат зрителите да не губят духовната връзка с това изкуство. Под негово ръководство се изиграват и едни от най-успешните постановки в театралния афиш. Той самият също не слиза от сцена, като една от най-запомнящите му се изяви е моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама