Българи в САЩ в схема за злоупотреба с данни на стотици студенти

15:58, 02 ное 21 / Свят 25 1590 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трима души, сред които двама българи, са обвинени в САЩ във финансови измами чрез злоупотреба с лични данни на стотици студенти, пътували до страната с визи за обучение и работа. За две години - от февруари 2019 г. до януари 2021 г. те са присвоили пари или незаконно са използвали чужда самоличност за получаване на помощи заради пандемията.

Според обвинението сумата е над 530 хиляди долара, разхвърляна в 68 банкови сметки в 16 банки, регистрирани на имената на 14 други личности. На сметките на тримата обвинени има други повече от 322 хиляди долара, идващи от възстановени данъчни плащания и т.нар. пакети за стимулиране, които плащаше предимно федералното правителство на САЩ.

Задържаните са И. И на 28 години, Т. С. на 54 години и Д. К. на 48 години, като тя е съпруга на по-възрастния мъж. Те са жители на Миртъл Бийч, щата Южна Каролина.

Първият случай на Лаура Кьовеши доведе до обиск и арест в България

Те са разкрити от отдела за наказателни разследвания на данъчната служба на САЩ (IRS) и Службата на генералния инспектор на Държавния департамент. В операцията са помагали и българските органи на реда. Разследването е започнало през април 2020 г., след като неназован в документите, предоставени на съда, чуждестранен студент е подал в полицията на окръг Хори съобщение, че някой е подал от негово име формуляр за възстановяване на данъци и за 1200 долара помощ заради COVID-19. Парите обаче са били депозирани в съвършено различна банкова сметка.

Става дума за служител, нает в туристическия бизнес в района на Миртъл бийч сред много чужденци, които обикновено запълват недостига на такава работна ръка. Обичайно това са около 3200 души, но това лято са намалели до около 730, включително заради това, че миналия март президентът Доналд Тръмп практически затвори границите за чужденци.

Местни издания уточняват, че засегнатите са млади хора с виза J-1 по програмата work&travel. Българската полиция уведомила американските си колеги, че са получили 17 оплаквания от 33 жертви на потенциална данъчна измама и кражба на самоличност. Според IRS те са изпращали по месинджъра на Facebook данните си от паспорта или снимка на визата, както и формуляр W-2, с който се обявява пред данъчните какви средства, задържани от тях през финансовата година, подлежат на възстановяване.

Седем души от България са съобщили за тази схема. Те се насочили към други компании за тази услуга, но им било отговорено, че документите вече са подадени в IRS и чековете са изпратени от данъчните в Миртъл Бийч. Обвинените в измама са използвали и формуляр 1040, който е стандартен за американски граждани, а не за временно пребиваващи чуждестранни студенти. С такъв документ може да се кандидатства и за помощ заради пандемията. Чужденците имат право да им бъде издаден номер на американска социална осигуровка, но не и да получават COVID плащания.

Анализът на IRS показал, че документите са изпращани от интернет адрес в Миртъл бийч при 189 подозрителни случая на възстановени данъци към март 2019 г. Разследването показало още, че други 543 такива документа са пуснати в пощенска кутия - а още 174 в друга кутия - в района на същия град, в който живеят или са живели до юни тримата обвинени.

Д.К. е освободена на 27 октомври срещу гаранция от 50 хиляди долара и гривна за проследяване, защото няма кой да гледа детето ѝ вкъщи. И.И и Т. С остават в затвора, като днес би трябвало да се явят пред съда за предварително изслушване на техния случай.

Само между май 2019 г. и август 2020 г. в сметка на Т.С са преведени над 118 хиляди долара по схемата. И.И е рекламирал във Facebook услуги като данъчен съветник под имената IV Tax Service и IV Tax Prep, като той е подавал и формулярите 1040, злоупотребявайки с дадените му лични данни, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама