Етиопия обяви извънредно положение 

15:50, 03 ное 21 / Свят 25 1959 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Етиопия обяви извънредно положение, след като въоръжени сили от северния регион Тиграй съобщиха, че са завладели територии и обмислят поход към столицата Адис Абеба.

Това е най-драстичната промяна в политическия и обществения живот на страната, откакто започна демократизацията при премиера Абий Ахмед Али през 2018 г., след десетилетия на репресивно управление. Според кореспондент на катарската „Ал Джазира“ в Адис Абеба идеята е да продължи най-малко две седмици.

Съобщението, разпространено по държавна медия, дойде два дни след като премиерът Абий Ахмед призова гражданите да хванат оръжие и да се защитят от Фронта за освобождение на народа на Тиграй (ФОНТ), известен на английски като TPLF). По-рано днес властите в Адис Абеба казаха на жителите да регистрират оръжията си и да се подготвят да защитават кварталите си.

Десетки загинаха при инцидент в църква в Етиопия

Извънредното положение беше наложено след като ФОНТ заявиха, че през последните дни са превзели няколко града (сред тях стратегическите Десие и Комболча в провинция Амхара) и че обмислят поход към столицата Адис Абеба, разположена на около 380 километра южно от техните предни позиции, пише БТА.

Българите да напуснат страната и да не пътуват

Междувременно Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани в Етиопия да напуснат страната при първа възможност, като дотогава бъдат в постоянен контакт с посолството ни в Адис Абеба. 

Препоръчваме и да се преустановят пътуванията до и на територията на Етиопия. Съветваме също така сънародниците ни в страната да се осведомяват подробно за актуалната обстановка в района, където пребивават, като следят съобщенията на местните медии и се информират за указанията на местните власти“, посочват от МВнР.

По информация на българското посолство в Адис Абеба към момента няма данни за изпаднали в беда български граждани в Етиопия. Задграничното ни представителство следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

Във връзка със ситуацията МВнР днес повиши индекса на риск за пътуващите български граждани до Етиопия, както и на територията на страната, на ниво 4 - предупреждение за преустановяване на пътуванията до/в цялата страна (освен при крайна необходимост). 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама