Коронавирусът у нас: Зеленият сертификат вече дава резултати

11:10, 04 ное 21 25 2020 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Зеленият сертификат засега работи добре и дава резултати. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Това обявиха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов на брифинг относно развитието на COVID-19 у нас.

„Налице са съвсем дискретни данни за обръщане на тренда на пандемията. При много заболели, имаме по-малко хора в болници. Със зеления сертификат отчитаме, че много дейности сега работят, които иначе биха спрели напълно при един локдаун. Имахме среща с всички регионални здравни инспекции и впечатлението е, че мерките се спазват и това дава резултат. Сега изискването за тест позволява хората да бъдат диагностицирани навреме и да прекъснем разпространението на заразата при повече хора“, каза д-р Златанов, цитиран от Dariknews.bg.

Следващата седмица се очаква решение дали ще се вади зелен сертификат за антитела

Другата седмица властите ще обсъдят дали хората с антитела да получават зелен сертификат. В рамките на тази седмица това ще бъде обсъдено и другата седмица ще има решение по този въпрос, каза д-р Тома Томов.

Категоричното становище на експертите е, че не е необходимо преди ваксинация да се изследва наличието на антитела, каза още служебният зам.-министър на здравеопазването. 

Хората с хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинират

Хората с хронични и автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19 - условието е да не са в активна фаза на заболяването в момента на имунизацията. Лекарите ще подписват допълнителен формуляр за пациенти със заболявания, съобщи д-р Тома Томов. 

Хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани да се ваксинират, стига основното автоимунно заболяване да не е в прогрес“, поясни още д-р Тома Томов.

„Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние – вече ваксина може да се приложи“ това поясни д-р Златанов, като допълни още: „на база на това, че не може да им бъде поставена ваксина – тези хора няма да получат зелен сертификат. Ще го получат по реда, който сме заложили – след тестване и при отрицателен резултат“, каза още той.

Важно уточнение е, че на тези хора, които не може в дадения момент да им се постави ваксина: „ще се попълва формуляр, при който лекарят, който препоръчва да се отложи ваксината, ще се подпише и ще посочи какви са причините за това“.

Броят на новозаразените за денонощие падна под 5 хиляди

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4922 нови случая при 39 957 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 12,32% от взетите проби са дали положителен резултат.

86% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 1232, Варна - 456 и Пловдив - 366. Няма област без регистрирани новозаразени през последните 24 часа.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 619 284. Броят на активните случаи към момента е 107 948. Настанените в болници се увеличават и вече са 8 149, от които 715 са в интензивно отделение. 89.62% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

Излекуваните през последното денонощие са 2382 души, така общият им брой достига 486 747. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 24 589. От починалите за денонощието 135 души, 93.33% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 2 913 044 дози на ваксините срещу COVID-19, като през последното денонощие са извършени 19 553 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 1,5 млн. души. 21 747 души вече са си поставили бустерна доза.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама