САЩ санкционираха компанията, създала шпионския софтуер „Пегас“

09:49, 04 ное 21 / Свят 25 1576 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Израелската компания, стояща зад шпионския софтуер „Пегас“, е поставена в черния списък на САЩ на компании, за които се въвеждат определени ограничения.

Компанията „НСО Груп“ е участвала „в дейности, противоречащи на интересите на САЩ в националната сигурност или външната политика“, се казва в изявление на Министерството на търговията на САЩ.

Проектът „Пегас“ спечели наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

Има доказателства, че чужди правителства са използвали шпионския софтуер „по злонамерен начин срещу правителствени лица, журналисти, хора от бизнеса, активисти, представители на научните среди и служители на посолства“, се казва в съобщението.

През юли твърдения за шпиониране на мобилните телефони на известни хора с помощта на „Пегас“ предизвикаха международен скандал. Тогава международен консорциум от журналисти изнесе данни за 50 000 номера, за които се посочва, че са селектирани от клиенти на „НСО Груп“ като потенциални мишени. Компанията отрече публикациите и заяви, че „Пегас“ е измислен за следене на терористи и престъпници и се продава само на държавни структури.

„Пегас“ използва пропуски в сигурността на софтуера на смартфоните за придобиване на широк достъп до данни. Освен израелската компания „НСО Груп“ в „черния списък“ бяха поставени още три компании.

Стотици журналисти и политици били шпионирани чрез израелски софтуер

Израелската софтуерна компания „Кандиру“ е санкционирана за участие в „Пегас“, а руската „Позитив Технолоджис“ и сингапурската „Компютър Инишатив Кънсълтънси“ за „незаконна търговия с киберинструменти, използвани за придобиване на неоторизиран достъп до информационни системи, заплашващ личните данни и сигурността на лица и организации по целия свят“, предаде ДПА, цитирана от „Медиапул“.

Санкциите предвиждат ограничаване на достъпа до американски стоки и технологии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама