Започна проверка на „Хемус“

15:47, 06 ное 21 25 1614 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Започна проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, след като вчера министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че в участъка има пропадане.

„Първото действие, което ние правим, е да се запознаем на място с фактическата обстановка и оттук нататък ще последват всички действия, характерни за една проверка“ заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Търговище старши комисар Мариан Михайлов, цитиран от БНР. Той посочи, че има сформирана комисия, в която влизат представители на МВР и МРРБ.

Смятаме, че преди на мястото, където сега е тази дупка, е имало насип, асфалтово покритие, маркировка и мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента“, обясни той. На въпрос кога ще приключи проверката старши комисар Михайлов не се ангажира със срок.

На магистралата нямало срутване, строителите сами си бутнали насипа

Няма срутване, няма свличане. Съоръжението си е здраво. И не става въпрос за 600 метра, а за 46 метра. Това заяви представителят на изпълнителя на проекта на участък от магистрала „Хемус“ инж. Асен Тодоров.

Ние сами го срутихме, от месец и половина отнемаме от насипа, за да изградим допълнителни укрепителни мероприятия, защото открихме високи подпочвени води. Преценихме, че е по-адекватно и добре да го срутим, за да отводним. Отсечката не беше напълно завършена и когато се установиха високите подпочвени води заради проливните снеговалежи и дъждове, се прие да се направят допълнителни мероприятия“, каза Тодоров, цитиран от Offnews.bg. По-късно днес трябва да има пресконференция на на МВР за срутения участък от ЛОТ 5.

Кой е получил липсващите 60 млн. лв. за строежа на „Хемус“?

Според документ на МВР Търговище, публикуван във Фейсбук профила на Мая Манолова, става въпрос за преизграждане на мост в участък от 60 метра.

Въпросният участък от магистрала „Хемус“ е между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Той се строи от август 2018 г. и трябваше да е готов през пролетта на 2020 г., но се бави по вина на държавата - неприключили отчуждителни процедури и археологически разкопки. Строител на обекта е ДЗЗД „Хемус 16320“. Дружеството е избрано с обществена поръчка, а не с инхаус възлагане. Договорът за 16-те илометра магистрала е за 143.7 млн. лв. с ДДС. В обединението влизат фирмите „Инфра експерт“, „Пътинженерингстрой-Т“, „Автомагистрали - Черно море“ и „Трансконсулт-22“.

Кухи фирми и милиони в сакове: Така строили „Хемус“

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама