Борисов сигнализира за готвен „Костинброд 2“

19:58, 06 ное 21 / Избори 2в1 25 1865 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившите управляващи от ГЕРБ сигнализираха по време на включване във Facebook за готвена според тях манипулация на изборите. Видеото бе заснето пред складовете, където по думите им се съхраняват машините за гласуване за изборите на 14 ноември.

Според теорията на присъстващите в помещенията има 228 машини повече, с които могат да бъдат добавени 228 хил. гласа за Румен Радев и „партиите, които ги няма“. В течение на обясненията към групата се присъедини и Бойко Борисов, който неколкократно призова журналистите да влязат и да попитат какви са тези машини. Ситуацията бе окачествена като „Костинброд 2“.

Борисов: Да изберат чекмедже ли имам или банка

Борисов заяви, че сигналът за случващото се партията е получила от висши полицаи, които са възмутени от Бойко Рашков. Той предрече, че обяснението ще бъде, че машините са за резерва или за друга страна. Добави, че Централната избирателна комисия е сезирала ДАНС, но тя не е предприела нищо. На няколко пъти каза, че ще поднесе голямо извинение, ако се окаже, че е бил подведен и проблем няма. Коментари от споменатите институции все още няма, пише „Дневник“.

Обръщаме се единствено към народа. Неслучайно не искаха да броим контролните разписки. Партиите на Румен Радев бяха против контролните талони да се броят. Те като си знаят, че имат 228 машини начукани или ще си ги начукат, като решат, затова партията на Слави се врътна за броенето на разписките“, каза още бившият премиер. Тома Биков призова вътрешният министър Бойко Рашков да отиде на място и да каже какво се случва с въпросните машини.

Борисов обобщи, че за него изборите вече са компрометирани и предполагаемите 228 хил. гласа щели да се отразят на ГЕРБ, въпреки че пак щели да бият „с много“.

ЦИК няма да допусне използване на несертифицирани машини

На изборите 2 в1 следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини. Така говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов коментира твърденията на ГЕРБ.

„От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства. Те няма да влязат в употреба. Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такава. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.

В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос: „Твърдят, че тези устройства са собственост на „Смартматик“ и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България.

Мирчев: Видяхме Боливудска акция от треторазредния актьор Борисов

Боливудска акция на треторазрядния актьор Борисов и неговите аналогови хора - така Ивайло Мирчев от „Демократична България” определи днешните твърдения на бившия премиер за готвен „Костинброд 2”, съобщиха от партията.

„Боливудската акция, която видяхме преди няколко часа, показва аналоговото мислене в ГЕРБ. Пред този склад се бяха наредили всички хора, които прахосаха няколко милиарда за електронното управление без да го има. Това са аналогови хора, които не разбират какво говорят”, заяви Мирчев пред БНТ. „Ако имат доказателства за готвена манипулация на изборите, веднага да ги предоставят на МВР, защото иначе г-н Борисов се превръща в г-н Бареков от аферата Костинброд”, добави той.

 

 
Купуването и продаването на гласове са престъпления.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама