Последен ден: Родителите решават дали са съгласни с тестването на децата

08:25, 08 ное 21 25 1347 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-късно до 12.00 часа днес родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, за да се върнат в присъствена форма на обучение от 10 ноември, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Родителите могат да покажат и валиден документ, че детето е преболедувало Covid-19 като алтернатива на тестването.

Министерството на образованието и науката представи в петък два образеца на декларации, които родителите да попълват. Едната е стандартна, а другата за деца със специални образователни потребности, за които се реши, че ще бъдат тествани вкъщи. В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове, пише БГНЕС. 

Щадящите тестове за COVID-19 тръгват към училищата

През уикенда здравното министерство получи и вече разпределя щадящите тестове между учебните заведения. В София са организирани няколко бази, откъдето директорите могат да получат тестовете. От централен склад тестовете се разпределят в 24 училища в 24-те столични района, а оттам ще се разпределят и по останалите учебни заведения.

Директори искат промени в заповедта за Covid тестовете в училище

545 директори от цялата страна се подписаха под писмо до министрите на образованието и на здравеопазването, в което се иска изменение на заповедта за правене на тестове в училищна среда. 

Директорите не смятат за редно и правилно на работещите в системата на средното образование да бъде вменявана важна задача, каквато е тестването. Те настояват на родителите да бъде дадена възможност да тестват децата си в домашни условия и след резултата от теста децата да бъдат водени в училище, като представят теста за доказателство.

Учителският синдикат настоява родителите да тестват децата си вкъщи

Според тях може да се има доверие на родителите и допълват, че правенето на тестове в училищна среда би довело до карантиниране на паралелки, а изискването детето да не се храни и да не пие вода 30 минути сутрин преди теста, практически е неизпълнимо.

Пътуващите ученици, които правят тестовете си в училище, са потенциални заразители, защото пътуват повече от 15 минути в автобус, изтъкват директорите. Те посочват още, че множеството учители отказват да извършват тестването, независимо от предложеното заплащане, и са силно обезпокоени за собственото си здраве и живот. Освен това директорите не могат да задължат никого от персонала да изпълнява задължения, извън неговите функционални такива, предаде БНР.

Множество родители не искат да тестват децата си сами и в същото време не искат учителите и доброволци да тестват децата им, допълват директорите, които изтъкват и липсата на медицински специалисти за тестването в учебните заведения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама