БНБ пуска сребърна монета с лика на Хан Омуртаг

18:35, 08 ное 21 25 1955 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нова възпоменателна монета, посветена на хан Омуртаг пуска днес в обращение Българската народна банка. 

Възпоменателната монета „Хан Омуртаг“ е изработена от сребро с нанесено частично позлатяване и принадлежи към серията „Средновековни български владетели“. Тя е с номинална стойност 10 лева. „Хан Омуртаг“ ще бъде пуснат в тираж от 3 000 броя, като ще се продава на цена от 96 лева. Диаметърът на монетата е 38.61 мм, а теглото – 23.33 грамасъобщиха от БНБ. 

БНБ пуска златна монета „Рождество Христово“

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: в позлатен медальон – изображение на медальон на хан Омуртаг; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; долу номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а под тях годината на емисията „2021“.

На обратната страна на монетата са изобразени: отделени със зрънчест пръстен са изображения на колоната с Чаталарския надпис и фрагмент от миниатюра от „Хроника“ на Йоан Скилица с изображение на владетеля. Околовръст по външния пръстен е изписано – горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“, а долу – „ХАН ОМУРТАГ“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама