МРРБ: Под прикритието на текущи ремонти на пътища са правени основни

18:51, 09 ное 21 25 3037 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала „Хемус“. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков. 

Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на „Хемус“

Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството“, обясни Рашков. И допълни, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето ѝ.

В края на миналата седмица МВР съобщи, че 60 млн. лв., получени за Лот 5 на магистрала „Хемус“, са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. След това парите са преведени на буферна фирма, за да бъде прекъсната връзката между търговското дружество, подписало договора, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки „към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част - криминално проявени“.

В петък прокуратурата обяви, че още не е получила иззетите веществени доказателства от акцията на МВР за „Хемус“. „В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от Борба с организираната престъпност: за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление“, каза градският прокурор Илиана Кирилова.

Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков се появи на пресконференцията в МРРБ, на която служебният министър Виолета Комитова направи нови разкрития как предишното управление е източвало милиони левове от бюджета за непрозрачно пътно строителство.

Кой е получил липсващите 60 млн. лв. за строежа на „Хемус“?

Оказва се, че у нас текущ ремонт на пътища излиза два пъти и половина по-скъп от основен ремонт. Нещо повече, при текущите ремонти контролът е занижен, не се изисква въвеждане в екскплоатация с Акт 16 и гаранционните срокове са много по-кратки.

Както вече е известно, при бюджет от около 380 млн. лв. АПИ и държавната компания „Автомагистрали“ са сключили договори за текущ ремонт и поддръжка на пътната мрежа за над 1.5 млрд. лв. - сума, която липсва в бюджета за тази година.

Под прикритието на текущи ремонти се правят основни ремонти и поискахме да разберем защо се прави това“, заяви Комитова. Затова МРРБ и ДНСК са проверили случаите с няколко пътни отсечки, които е трябвало да преминат основен ремонт, но вместо това по документи е бил направен текущ, пише „Сега“.

Доклад на АПИ от 2018 г. описва 76 обекта в страната в лошо състояние. Пътищата в лошо състояние подлежат на основен, а не на текущ ремонт. Впоследствие обаче тези 76 пътища са вкарани за текущ ремонт“, посочи зам.-министър Иван Шишков. Той обясни, че за 24 от обектите в лошо състояние е имало проекти за основен ремонт на обща стойност 114 млн. лв. След направения им текущ ремонт обаче сметката е излязла 296 млн. лв., т.е. оскъпяването е 2.6 пъти. Така в нарушение на закона държавата не е изпълнила собствените си проекти и при занижени гаранции е платила повече от двойно на изпълнителите.

Неочаквано е за мен, че откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока изясняване защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт“, заяви Бойко Рашков.

Той посочи, че в МВР започват да проучват всеки един случай поотделно. „Изглежда някой се е облагодетелствал от замяна на основния с текущ ремонт. Трябва да видим кой е този човек и да му потърсим отговорност. Схемата е почти идентична с изграждането на АМ „Хемус“ – алчност, стремеж към забогатяване на определени хора, приближени към властта. Защо повече от десетилетие се извършва такова нещо“, попита Рашков.

Над час разпитваха бившите регионални министри

Бившите регионални министри от ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков дадоха показания в полицията във връзка със стоежа на АМ „Хемус. Според тях пари по строежа не са отклонявани. Аврамова допълни, че не е получавала сигнали за нарушения.

По думите на двамата бивши ресорни министри те са били разпитани по един и същи въпрос пред две институции - ГД „Национална полиция“ и Националната следствена служба, където дори имало досъдебно производство. Двамата определиха днешните разпити като намеса в политическата им кампания. Адвокат Менков Менков допълни, че доказателствата за твърденията на министър Комитова са „едно хвърчащо листче“, пише bTV.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама