От близо 38 хил. тествани срещу COVID-19 ученика, само 5 са положителни

17:25, 10 ное 21 25 3234 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В първия ден са тествани 37 832 ученици. От тях има пет положителни проби - две в София и по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Това заяви на брифинг служебният образователен министър Николай Денков.

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 2 717 учители и 1 507 непедагогически специалисти без зелен сертификат. Шестима педагози се оказаха заразени – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са положителните резултати при останалите служители – два във Варна и един в София. Доброволците, които са се включили в процеса на тестване на децата са били 3 549, от които 3 271 са родители. А общо 2 538 паралелки днес са учили присъствено.

Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца. 

Според Денков тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца и колеги. „Цялата идея е, че няма задължителен ден, в който да се стартира тестването на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – налични тестове; родители, които са готови да им тестват децата; учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то“, обясни министър Денков, цитиран от bTV.

По думите му забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Здравното министерство е направило голяма поръчка за 1 460 000 тестове, съобщи още Денков. Ако тези тестове бъдат осигурени в следващите дни, ние ще имаме за месец“, допълни той.

Образователният министър разясни, че оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас.

Първото тестване на малките ученици премина спокойно

Първото тестване на малките ученици премина спокойно. Днес ученици от 1. до 4. клас в 13 области на страната се завърнаха в клас чрез щадящи тестове. Изследванията се проведоха в класните стаи преди часовете, а основно изискване бе децата е да не са яли и пили течности поне 30 минути преди теста.

В останалите 15 области на страната учениците продължават да се обучават дистанционно заради неизпълнен ангажимент от страна на едната фирма доставчик. Въпреки подписания договор със здравното министерство, компанията не е доставила нито един тест.

Около 60% от малките ученици са готови да се върнат в клас

Изследването се извършва най-малко двама души - учители, непедагогически персонал, медицински лица или доброволци родители. Всички те също трябва да имат валиден сертификат. В някои столични училища в тестването се включихт и студенти от Медицинския университет, предаде Нова телевизия.

При положителен тест на дете, то се изолира от останалите, а в същия ден тестът трябва да се повтори, но този път в лаборатория. Ако резултатът отново е позитивен, се карантинира цялата паралелка.

Тестването отне 20-ина минути

Между 20 и 30 минути е отнело тестването на учениците преди учебните занятия, събощи образователното министерство. МОН публикува видеоклип от различни класни стаи в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“, който показва как протича процесът. 

Третокласник от училище в Добрич е показал положителен резултат при тестването за COVID-19. Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца от класа. Протоколът за реакция при позитивен тест на ученик е спазен.

Министър Денков благодари на родителите, студентите и работещи в НЦЗПБ, които се включиха като доброволци в тестването, за помощта. Той подчерта, че тестването не трябва да става вкъщи и ако се спазва въведената процедура, ще има възможност децата да ходят на училище.

„Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище“, коментира акад. Денков в ефира на БНТ.

МОН получи още 86 хил. теста

МОН получи от Министерството на здравеопазването (МЗ) нова пратка с 86 000 теста за COVID-19. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система. Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните от МЗ при първата поръчка, резултатите от която бяха обявени на 2 ноември 2021 г. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. Благодарение на това десетки хиляди ученици от I до IV клас се върнаха в училище днес. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата, съобщиха от МОН.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама