Рашков: Няма данни допълнителните машини да са за манипулация

13:25, 11 ное 21 / Избори 2в1 25 3911 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няма данни, от които да се направят обосновани изводи, че внесените допълни машини са предназначени за манипулация на изборите. Това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, след като директорът на фирмата доставчик „Сиела Норма” даде разяснения пред органите на МВР.

„Веселин Тодоров е дал разяснения пред органите на МВР. Разполагам с документи, разменени между ЦИК, „Сиела Норма“ и ДАНС“, каза Рашков в Кърджали, цитиран от БГНЕС.

Вътрешният министър уточни, че машините се намират под строга охрана и увери, че ще се установи целта на внасянето им.

Тази сутрин той назначи спешна проверка, след като се появи информация, че нови 199 машини се намират в склад на „Сиела Норма”. Проверката тече и в момента. Когато комисията приключи своята работа, ще бъдете информирани. До настоящия момент няма данни, от които да се направят изводи, че внесените машини са предназначени за манипулации. Очаквам резултатите до края на деня, добави Рашков

Нови 199 машини изненадали ЦИК?

Нови 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма” напълно са изненадали ЦИК. Това заяви говорителят на Комисията Цветозар Томов пред Нова телевизия.

Томов обясни още, че с писмото от „Сиела” искат да използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него. „Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той. 

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт. „Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Ново 20: „Само“ 30% от комисиите ще броят машинни разписки

Говорителят разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото. 

Припомняме, че това е трета подобна партида, след като други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни. От фирмата доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден.

„Сиела Норма”: Няма нито една нова машина

Това са същите машини, за които се говори от няколко дни. Няма нито една нова машина, за разочарование на хората, които пишат по темата. Това заяви пред bTV управителят на „Сиела Норма” Веселин Тодоров. Той определи спекулациите като откровена лъжа и подчерта, че всички устройства са декларирани.

Това са същите машини, за които се говори от дни. Ставаше въпрос за едни 150 машини, пристигнали на Летище София, едни 36 пак на аерогарата, пристигнали преди да започне шумотевицата, и 13, останали от пролетта. Общо 199. Ние сме ги декларирали а всеки случай в ЦИК, но те са известни на ЦИК много отдавна. Нито една нова машина за разочарование на злобните хора, които пишат по темата“, заяви Тодоров. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама