Какви са били ваксините в миналото?

11:29, 11 ное 21 25 4391 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Докато днес обществото е разединено в позицията си за ваксините срещу COVID-19, историческите справки показват, че България е сред първите страни, въвели задължителната имунизация срещу едра шарка. Това става през далечната 1903 г. У нас първата ваксина срещу смъртоносното заболяване е поставена през 1881 г., а 45 години по-късно е регистриран и последният случай на вариола в страната ни.

Човечеството винаги е търсило начин да се пребори със заразните заболявания и ваксинацията е един от тях. „Несъмнено това е едно от най-големите постижения на медицинската наука и до днес спасява човешки живот“, заяви Филип Грозданов, уредник в Музея по история на медицината във Варна, цитиран от БНТ. 

Какво означава „ваксинален пробив“?

В миналото методите за ваксиниране срещу едра шарка били доста стряскащи. „От болни хора се взема материал и се изсушава, стрива се на прах и се поема от здравите. Като идеята е била да се придобие имунитет, но по този начин се разпространява още повече заболяването и хората са умирали. Тоест е било неефективно“, допълни Филип Грозданов.

През 1796 г. английският лекар Едуард Дженър открива ваксина срещу едра шарка. Той имунизирал 8-годишно момче с лимфна течност от жена, заразена с безобидната за хората шарка по кравите. Инжектирането станало с игла и спринцовка. „Поставя се иглата и по стандартния начин, както и днес. След което спринцовката се дезинфекцира чрез изваряване и се ползва отново“, изтъкна Грозданов.

И в миналото хората са се бунтували срещу ваксините. Първите сведения са от далечната 1809 година, когато в щата Мериленд се въвежда задължителна имунизация срещу едра шарка. „Но и в Англия също се надигат антиваксърски настроения отново срещу ваксинацията срещу едра шарка. Там се създава лига срещу ваксинирането и има протести. Родителите, които не ваксинират децата си до три месеца след раждането, са подлагани, както на глоба, така и на затвор“, уточни Филип Грозданов.

Според него до 70-те години на миналия век ваксините са добре приети от обществото, защото са били сигурни и доказани. След това в Съединените щати е създадена голяма антиваксърска общност, която съществува и днес. „И в нашата страна се прехвърля това недоверие. Проблемът е свързан по-скоро с недоверието в здравната система, но с доверие към отделните лекари“, каза още Грозданов.

Освен едрата шарка, отдавна забравено заболяване у нас е и полиомиелитът. Заслуга затова имат ваксините.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама