На 32 години почина доктор Радислав Наков

11:30, 12 ное 21 25 2990 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Почина един от най-талантливите млади лекари у нас д-р Радислав Наков и то едва на 32 години, за това съобщиха от Medical news, чийто създател на единствената в България платформа, създадена от лекари за лекари, е именно той. 

„С огромна мъка споделяме с вас печалната вест, че ни напусна д-р Радислав Наков. Скръбта ни е огромна, защото губим една изключителна личност – лекар, професионалист и човек, отдаден изцяло на своите пациенти, на медицината и на науката. Д-р Наков не спираше да развива своя професионален път, независимо от трудностите, които съдбата му поднесе и които за съжаление отнеха живота му така несправедливо рано. Той беше и ще е пример за професинализъм и вяра, че науката е движещата сила в живота ни“, написаха колегите му от екипа на сайта. 

През 2019г. той самият сподели в своя Facebook, че страда от клетъчен лимфом. Причината да разкаже за това бе, че му е отказано да стане асистент в Медицинския университет в София. Как не станах асистент, защото онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София. Казвам се Радислав Венциславов Наков на 30 години. Без доктор. В момента съм от другата страна. Пациент. Онкоболен. Доскоро това беше просто диагноза, друга чужда съдба. Сега е моята, написа тогава д-р Наков.

От Medical news подчертаха, че той така и не се е примирил с факта, че е бил лишен от справедлив конкурс за асистентското място в катедрата по „Гастроентерология“ в Медицинския университет в София. От там обаче отбелязват, че е успял да спечели своята морална битка в съда. 

Д-р Радислав Наков бе специалист гастроентеролог в София, експерт в областта на синдрома на раздразненото черво, функционалната диспепсия, възпалителните чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит), чревната амилоидоза и чревната микробиота. Той бе автор на десетки научни публикации.

Завършил е Медицински университет-София и имаше придобити специалности „Гастроентерология и хепатология“ и „Здравен мениджмънт“. Той бе председател на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, председател на Асоциация на младите гастроентеролози в България. Д-р Наков бе член на управителния съвет на Европейско обединение по гастроентерология- UEG, Европейско дружество по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM и Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN). Участвал е като лектор в многобройни национални и международни конгреси и семинари по специалността. Той бе председател и на Асоциацията на студентите-медици в България.

Само преди седмици, ръководеният от него екип, спечели грант на UEG – Unuted European Gastroenterology за български проект за гайдлайн.

През 2014 година д-р Наков бе сред младите лекари, които протестираха с куфари с искане за „рифреш в здравеопазването“. Той и колегите му настояха да не плащат за специализация; за обективни критерии за кариерно израстване и премахване на финансовата диспропорция между медицинските специалности.

Тази година д-р Наков бе отличен с почетния знак на президента за постиженията си в областта на медицината.

Редица лекари изказаха съболезнования

„Почивай в мир, Радислав Наков! Все ми се искаше да повярвам, че ти ще победиш“, написа бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов във Facebook.

„Сбогом, Ради! Беше чест за мен да работим заедно, беше вдъхновение и радост. Остави следи в европейската медицина. Нямам думи, с които да изразя скръбта си. Оставаш завинаги в сърцата на всички нас. Светъл небесен полет“, написа Ивайло Търнев.

От Българския лекарски съюз също изказа своите съболезнования. „Д-р Наков беше ярък пример за млад специалист с огромно желание за професионално израстване, пример за последователно следван път, пример затова как един млад човек трябва да проправя своя път, независимо от трудностите, пред които го изправя живота. Голямото семейство на българските лекари изгуби твърде рано един прекрасен млад лекар с голямо бъдеще в медицината и науката, изгуби добър приятел“, отбелязват от съсловната организация.

„Той бе един от младите лекари, благодарение на които през 2015 г. се въведе Наредба 1 на Министерство на здравеопазването, в резултат на което специализантите отново станаха хора. Поклон до земя от Български лекари за ново здравеопазване“, написаха още от сдружението.

Екипът на Topnovini.bg изказва съболезнования на семейството и близките на d-р Радислав Наков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама