Започва изплащането на компенсациите за скъпия ток

13:34, 12 ное 21 25 1875 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От понеделник започват плащанията за компенсиране на високата цена на електроенергията на свободния пазар. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

До момента министерството е сключило договори с 23 фирми-доставчици на ток за небитови абонати, които обхващат 73% от засегнатите потребители. След като парите бъдат преведени към тях, клиентите им ще получат приспадането от 110 лева на мегаватчас в сметките си.

Над 250 000 фирми ще получават отстъпка в цената на тока

Преводите на компенсациите започват след като страната ни изчака одобрение от Европейската комисия, напомни Андрей Живков. Заради това забавяне обаче компенсациите не са отразени във фактурите за октомври на 75-80% от небитовите потребители. Те ще бъдат компенсирани във фактурите за ноември в началото на следващия месец.

На телефон 02/9263256 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите-доставчици на ток на свободния пазар.

Заради скъпия ток: Компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

Всеки ден информацията на сайта за това кои фирми са подписали договори за компенсациите ще бъде актуализирана. Според министър Живков до следващата седмица се очаква всички доставчици на електроенергия на свободния пазар да подпишат договори за компенсации.

На 9 ноември стартира мярката за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока през последните месеци. Тя предвижда компенсация на фирмите за октомври и ноември със 110 лв. за консумиран мегават на час. Работодателите бяха недоволни, че помощта ще се забави, тъй като парите ще бъдат изплатени, едва след като Брюксел одобри схемата.

След скока на тока: Помощ за бизнеса ще има

Вчера Европейската комисия даде зелена светлина на помощта за бизнеса, с която държавата да компенсира високите цени на тока за октомври и ноември, припомня БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама