Шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата

13:51, 12 ное 21 25 1716 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 12 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища. Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват между 2500-3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2021/2022 продължават. За началото на зимния сезон към момента са осигурени над 89 000 тона пясък, близо 68 000 тона сол и близо 3000 тона химически вещества. В периода 26 октомври - 3 ноември са извършени проверки на наличната техника и суровини за зимно поддържане, каквито се предприемат всяка година. В проверките са участвали представители на областните пътни управления и областните дирекции на МВР. Проверките по райони от областните пътни управления ще се извършват всеки месец.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама