Радев: На балотажа ще се сблъскаме с партийния вот на картела на статуквото

21:36, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1255 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На балотажа ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Това заяви победителят на президентските избори според първите екситполове Румен Радев.

В първото си изявление след края на изборния ден, той подчерта, че е ясно, че ще има балотаж, но резултатът му дава оптимизъм. „Ще е грешка да мислим, че изборите са предрешени. Единственият начин да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани“, допълни Радев. „Ще разчитаме на гласовете на всички българи, които искат България да бъде модерна европейска страна”, отбеляза президентът.

Той каза и че ще има дебат между него и проф. Анастас Герджиков. На въпрос каква е причината да не застанат един срещу друг преди 14 ноември, той отговори: „Защото имам равно отношение към всички български граждани. Кого да предпочета по-напред? Не можем да се явим с всички 23-ма кандидати”, каза Радев.

Илияна Йотова също благодари за подкрепата и доверието на всички гласували за тях, както и на инициативния комитет. Освен на доверието, разчитаме на тези уроци, на естествените страхове на хората, на гнева им и на съмненията, които имат. Ще продължим нашата битка за разрлушаване на една система, която не даде отговор на техните въпроси и на техните проблеми през последното десетилетие, заяви тя.

Според екзитполовете Румен Радев и Илияна Йотова водят със значителна преднина в президентската битка. За да бъдат победители още на първи тур обаче активността трябва да е над 50%. Към момента тя е значително по-ниска, което означава, че вероятно следващата неделя ще гласуваме отново на балотаж. 

За парламентарния вот

„Окончателните резултати ще бъдат известни до часове, но едно е ясно - те показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието, с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят гражданите и а не гласуват, явно не сполучиха“, изтъкна Румен Радев.

Той поздрави всички партии, които според първите резултати влизат в новия парламент. „Към тях стои императивната задача да съставят правителство, а то трябва да бъде реформаторско, отговорно, социално, съставено прозрачно и подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнение за непочтени ценности“, изтъкна той. 

Румен Радев благодари на всички българи, които дадоха своя вот за бъдещето на България, защото не им е безразлично. По думите му проблемът в изборите тази година е ниската избирателна активност и на въпроса защо това е така трябва да отговорят социолози, политически партии и кандидати.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама