Кристиан Вигенин подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

15:45, 15 ное 21 / Избори 2в1 25 1065 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Кристиан Вигенин се оттегля като председател на Националния предизборен щаб на БСП. Това обяви самият той чрез пост във Facebook профила си. 

Резултатите от изборите вече се изясниха, макар да не са окончателни. Не постигнахме целите си. Оттеглям се като председател на Националния предизборен щаб. Благодаря на колегите от щаба, работиха усърдно и сърцато, към тях не бива да има никакъв упрек“, написа той.

Той добавя, че не е привърженик на вътрешнопартийните откровения във Facebook, затова анализът ще сподели първо на партийните форуми, които предстоят.

Вигенин благодари на всички, които са гласували и на тези, които са подкрепили левицата. „Топъл поздрав и на всички активисти и кандидати, с които работихме неуморно в кампанията в Пловдив и Ямбол. Горе главата, за униние място няма, борбата за  по-добър живот за всеки българин продължава! И не забравяйте, имаме още работа - в неделя предстои балотажът между Румен Радев и Анастас Герджиков“, заключи той. 

Знакови социалисти искат оставката на Нинова

Междувременно знакови социалисти поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Причината е лошият изборен резултат, отреждащ ѝ четвърто място в бъдещия парламент.

Сред тях е и говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който е член на Националния съвет на БСП. Сега важно е дали 130-годишна партия може да реши проблем със собственото си управление. Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред. После ще се сблъскаме с много други проблеми и спасяването на БСП ще бъде дълъг, труден и несигурен процес. Но така повече не може да се продължи и ден“, написа той във Facebook.

Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение“, изтъкна още Кутев. 

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева също призова Нинова да се оттегли от лидерския пост. Иначе според нея е възможно левицата да изпадне от активната политика. Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на промяната в България. С Корнелия Нинова начело на БСП вече е напълно ясно, че това не може да се случи“, смята тя.

Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката ѝ не е поставян след изборите на 14 ноември. Днес аз го поставям. Поражението е тежко и избирателите ни го казаха три пъти. Единственото правилно решение е оставка на лидера - и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена - по собствена инициатива“, подчерта Йончева.

Оставям разговора за оставка на собствената съвест на ръководството на БСП само до понеделник“, написа във Facebook и Кирил Добрев, който беше претендент за председател на БСП.

При обработени 93.28% от протоколите: БСП измести ИТН от четвъртото място

По данни на ЦИК при обработени 93.28% от протоколите, БСП е на четвърто място с 10,28%. В последното Народно събрание левицата бе трета политическа сила, като на изборите юли месец получи 13,39%.

БСП готови за разговори за правителство, ако ги поканят

Припомняме, че на пресконференция след края на изборния ден вчера Корнелия Нинова заяви, че оставката ѝ не е на дневен ред, а въпросът е бил обсъден от Националния и коалиционния съвет.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама