„Pfizer“, „BioNTech“, и „Moderna“ печелят по 1000 долара всяка секунда

11:30, 16 ное 21 25 1620 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Pfizer“, „BioNTech“ и „Moderna“ печелят по над 65 000 долара всяка минута с продажбата на своите изключително успешни ваксини срещу Covid-19, докато най-бедните страни в света остават неваксинирани. Това сочи нов анализ, предаде АФП.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните страни без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA), - коалиция, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу Covid, и която базира изчисленията си върху отчетите на компаниите.

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от 34 милиарда долара само през тази година, което прави над 1000 долара на секунда, или 65 000 долара на минута, или 93,5 милиона долара на ден.

„Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само два процента от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус“, Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа. „Pfizer“, „BioNTech“ и „Moderna“ са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт“.

„Pfizer“ и „BioNTech“ са доставили по-малко от един процент от общите си доставки за страни с ниски доходи, докато „Moderna“ е доставила само 0,2 процента, казват от Алианса за ваксини. В момента 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с „AstraZeneca“ и „Johnson & Johnson“, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява.

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, „Pfizer“, „BioNTech“ и „Moderna“ са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да „увеличи глобалното предлагане , да намали цените и да спаси милиони животи“.

В случая отказът на „Moderna“ да сподели технологията си е въпреки изричния натиск от Белия дом и исканията на СЗО компанията да си сътрудничи и да помогне за ускоряване на плана за ваксиниране в Южна Африка.

Докато главният изпълнителен директор на „Pfizer“ Алберт Бурла отхвърли споделянето на технологии като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри спешната употреба на индийската Сovaxin по-рано този месец доказва, че развиващите се страни имат капацитет и опит, добави PVA.

PVA, чиито 80 члена включват Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призовава фармацевтичните корпорации незабавно да преустановят правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу COVID, като се съгласят с предложения отказ от споразумението TRIPS на Световната търговска организация.

Повече от 100 нации, включително Съединените щати, подкрепят този ход, но той е блокиран от богати страни, включително Обединеното кралство и Германия, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама