За първи път жена е избрана за председател на Конституционния съд

12:05, 16 ное 21 25 1719 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съдиите от Конституционния съд избраха съдия Павлина Панова за председател на съда. На заседанието присъстваха 11 конституционни съдии, съобщиха от институцията. 

Тя е първата жена, избрана за председател на съда в историята му от 1991 г. до днес, припомня lex.bg. Конкурент на Панова за поста е билa също дама – Таня Райковска. Панова стана конституционен съдия през 2018 г., а Таня Райковска три години по-рано. И двете бяха избрани от Общото събрание на върховните съдии.

Павлина Панова (54 г.) е дългогодишен наказателен съдия с безупречна репутация. Преди да бъде избрана за конституционен съдия тя ръководеше Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Тя е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дълги години беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Панова беше кандидат за председател на ВКС, но преди 7 години Висшият съдебен съвет предпочете пред нея Лозан Панов.

Първият председател на КС е Асен Манов. След него съда оглави проф. Живко Сталев. След това за по три години го ръководиха Христо Данов и Неделчо Беронов. След това по един мандат начело на КС изкараха Румен Янков, Евгени Танчев и Димитър Токушев. Доскорошният председател на КС проф. Борис Велчев на два пъти получи подкрепата на колегите си и ръководи съда в продължение на 6 години.

Единствената жена, заставала начело на КС, но не по силата на избора, а на старшинството, беше проф. Цанка Цанкова. Преди 9 години тя за няколко месеца изпълняваше функциите на председател докато беше избран титуляр на поста.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама