Корнелия Нинова подаде оставка

15:47, 16 ное 21 / Избори 2в1 25 2780 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради слабия изборен резултат на левицата. Тя го определи като катастрофален. „Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място с гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. Разбира се, за това има много причини – и обективни, и субективни“, каза Нинова.

Машинният вот определено затрудни наши избиратели особено възрастните и особено при гласуване „2 в 1“. Разбира се, и кризата с коронавируса се отрази и много хора се уплашиха и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас“, коментира Нинова.

„Има и субективни причини и те са много. Въпрос на дълъг разговор са вътре в партията, но отговорността я поемам изцяло аз. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев“, заяви Корнелия Нинова, цитирана от bTV.

За нея е „абсолютна изненада“ и че инициативният комитет на президента Румен Радев е поискал оставката ѝ.

„Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП“, каза Нинова.

„През тези години у хората остана впечатлението, че ние нещо си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП. Тази опозиция по време на кампанията работи за „Продължаваме промяната“, допълни тя.

На следващо място Нинова посочи, че новата президентска партия „Продължаваме промяната“ по изчисления на социолози е отнела между 10 и 15% от БСП.

„ИК не се намесва във вътрешнопартийни въпроси“

По-късно от Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, отговориха на твърденията на Нинова, като подчертават, че комитетът включва над 190 души с различна идейно-политическа принадлежност.

Всеки член на Инициативния комитет е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност. Категорично заявяваме, че Инициативният комитет не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия“, пишат те.

Кутев поискал оставката от свое име, не от това на служебния кабинет

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев също отхвърли твърденията на Нинова, като поясни, че думите отразяват личната му позиция на член на БСП, а не тази на правителството, още по-малко общо има президентът.

„Искането ми беше направено с дълбока загриженост за съдбата на партията и съм сигурен, че отговаря на въжделенията на голяма част от редовите социалисти.“, обясни той във Facebook.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама