Рекордна избирателна активност в чужбина

18:34, 17 ное 21 / Избори 2в1 25 1488 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Избирателната активност извън страната е рекордна, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. За първи път гласуват повече от 220 000 наши сънародници. Предишният рекорд е бил на 4 април тази година, когато гласуваха над 180 000 души.

„Забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България. Избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път", коментира Цветозар Томов.

Като проблем при провеждането на вота зад граница, Томов открои разпращането на изборните книжа за втория тур и машините, с които ще се гласува. Става въпрос за нови устройства, които не са използвани на първи тур. Те вече пътуват до секционните избирателни комисии.

Възможно е да има места съществува риск машините да не стигнат навреме“, алармира Цветозар Томов.

Днес са постъпили сигнали и за вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини до секционни избирателни комисии отвъд Океана. Външно министерство прави всичко възможно да се съкрати срокът за доставка, обясниха от ЦИК, предаде БНТ.

Говорителите на комисията представиха демоверсията на електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент в неделя - 21 ноември.

Бюлетината ще е на една страница само с двете кандидат-президентски двойки и полето „Не подкрепям никого“. Номерата в бюлетината на 21-ви ноември ще бъдат същите, с които гласувахме на 14 ноември.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама