Тестовете за големите ученици може да са с проба от носа

10:12, 19 ное 21 / Политика 25 1838 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Към момента не може да се каже дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

Колко тестове са поръчани до момента?

Образователният министър заяви, че до момента са поръчани над 3 млн. теста, но от тях в склада в село Лозен са пристигнали 851 000. „Проблемът е, че в България няма достатъчно тестове от този тип, който родителите предпочитат. Като дойдат тестовете, в рамките на 24 часа те се разпределят по училищата, а родителите ще бъдат уведомени два дни по-ранo“, добави той, цитиран от bTV.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички в образователната система понасят, идва от високата заболеваемост в страната. За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа. „Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре“, обясни Денков.

Кога ще бъде прекратено тестването на учениците?

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 души. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона, като Смолян и Търговище. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

Има ли осигурени средства за тестове за всички ученици през 2022 г.?

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в бюджета за 2022 г.

Ние ще ги поискаме не само защото това е правилният начин децата да са в клас, а и по този начин средата е безопасна за тях. Важно е да се каже, че и икономически това е по-добрият вариант. Тестването струва около 25 лв. за дете на месец. А ако родител си остане вкъщи, компенсацията е 650 лв. Това са несравними суми.  Трябва да използваме този подход”, смята Денков.

Тестването в клас

Образователният министър допълни, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив. „Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 до 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи“, каза още Денков.

Вече има около 6% ваксинирани деца и около 4% преболедували, както и над 45% ваксинирани учители.

По отношение на ниския брой положителни тестове служебният министър подчерта, че това се дължи на изолацията, в която са били учениците преди връщането им в клас. Той припомни и ситуацията след 15 септември, в която училищата са били пред епидемиологичен взрив.

Денков допълни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Тя ще се налага само ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от PCR или антигенен тест. Образователният министър заяви, че никога не е подкрепял задължителната ваксинация на деца и на учители, но е убеден, че доброволната такава е необходима, за да продължим напред.

Защо е необходимо децата да се тестват два пъти в седмицата?

„Ако детето се е заразило в събота, то няма да заразява другите деца в понеделник. Вторник и сряда вече ще е носител на вируса и четвъртък и петък вече може да зарази цялата паралелка. Затова се правят тестове два пъти седмично“, обясни образователният министър.

Защо не се тестват децата в предучилищните групи и детските градини?

„Това е решение на здравното министерство. Едно от основанията, които мога да изтъкна, е, че ако сравняваме броя на паралелките, които бяха карантинирани - тези в училищата бяха много повече, отколкото в детските градини“, каза служебният министър.

Средства за тестване на учители

Има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 млн. лв. за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата в рамките на следващата седмица“, уточни Денков.

Подаването на декларации за съгласие за тестване е процес, който върви и в момента. Според образователния министър всеки ден броят на родителите, които са дали съгласие, се увеличава и все повече ученици се връщат в клас.

„Цялата ситуация, в която се намираме, е за това, че заболеваемостта е изключително висока. Ако се бяхме ваксинирали, нямаше да я има тази заболеваемост, тази вълна и проблемите, с които се сблъскваме в момента. Всеки, който пита дали осигуряваме подходящата среда, трябва да си даде сметка, че още от средата на август обяснявах, че ще търсим баланса между присъствено обучение и безопасност за децата и учителите. Не искам да повторя ситуацията от миналата година, при която починаха над 110 учители. Това е начинът да го избегнем”, каза още Денков.

Кога студентите ще се върнат в университетите?

„Някои от университетите учат присъствено още от началото на академичната година, като Медицинския университет в Пловдив, който въведе зелен сертификат. Естествено те бяха критикувани масово, включително с политически средства. Тогава ги защитих и казах, че това е правилният начин. Още няколко университета въведоха подобна система", заяви Денков.

Той допълни, че във висшето образование изцяло ректорите носят отговорността как да организират процеса, стига да спазват заповедите на министъра на здравеопазването.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама