Няма да се изисква писмено информирано съгласие при ваксиниране срещу Covid-19

11:24, 19 ное 21 25 1806 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От днес нататък няма да се изисква информирано съгласие при поставянето на ваксини срещу Covid-19. Така, както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг пред медиите.

Новината идва след посещение у нас на директора на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон преди две седмици. „Един от въпросите, които обсъдихме, е дали е необходимо подписване на информирано съгласие при пациентите преди поставяне на ваксина за Covid-19. Нейното становище беше, че няма медицинско изискване за даване на писмено информирано съгласие преди поставяне на ваксина. Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това нещо. То се издава и изисква на базата на една заповед на здравния министър от декември 2020 г. Аз днес подписах заповед, с която отменям това изискване“, разясни министър Кацаров.

Нова телефонна линия за медицински въпроси за ваксинирането

Здравният министър анонсира също, че във вторник (23 ноември) ще бъде открита телефонна линия за въпроси свързани с медицинския аспект на ваксинацията. Отговорите ще дават специалисти от Медицинския университет в София. „Всеки гражданин ще може да се обърне към тях за медицинския аспект на ваксинацията. Не къде има ваксинационен пункт, а дали ако имаш определено заболяване може да се ваксинираш, ако си бременна, кърмачка, родилка и всякакъв друг тип такива въпроси“, поясни Кацаров.

Няма да ползваме европейския механизъм, пречупихме вълната

Пред журналистите здравният министър заяви още, че България няма да използва Европейския механизъм за гражданска защита за допълнителни ресурси и специалисти в битката с коронавируса, тъй като четвъртата COVID вълна у нас е пречупена. 

„Броят на болните в болниците намалява, броят на починалите намалява – той има отстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако спазваме тези мерки, които са работещи – със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация“, отбеляза Стойчо Кацаров.

Герджиков казал неистини на дебата

Доц. Стойчо Кацаров обяви, че по вчера на вчерашния дебат между двамата кандидат-президенти проф. Анастас Герджиков е изрекъл неистини. „Каза, че лекарите в лечебните заведения не са получавали пари – до стотинка са изплатени средствата за лечебните заведения. Следващата седмица вероятно МС ще гласува допълните средства за първа линия“, заяви Кацаров.

Той опроверга и казаното от Герджиков за липса на лекарства: „Издадох заповед още на 1 септември за забрана на износа на лекарства, използвани за лечение на коронавирус. Използвахме това време, за да се запаси системата с тези лекарства“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама