Приключи изборният ден в Европа

23:05, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1683 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българските граждани във всички държави в Европа, където са разкрити избирателни секции, имат възможността да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. 

Най-голям брой избирателни секции зад граница бяха разкрити във Великобритания – 132, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова там – Ман и Джърси. В Турция сънародниците ни гласуваха в 126 секции, в Германия – в 81 секции, в Испания – в 69 секции, в Гърция – в 26 секции. В 19 страни в Европа от общо 21 държави се гласуваше и с машини. 

Бюлетините и машините бяха доставени в срок до 745 секции, като поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ, бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК, съобщиха от МВнР.

Приключи изборният ден в Европа, Африка и Азия

Приключи изборният ден за сънародниците ни зад граница на територията на Европа. Във Великобритания краят на гласуването бе обявен в 22.00 ч. българско време.

Моряците от кораба „Дръзки“ гласуваха на остров Крит в една от 5-те разкрити там секции. А националите ни по кърлинг, които са в Норвегия за Европейското първенство по кърлинг в Лилехамер, след заслужена победа над Словакия гласуваха днес в секцията ни в Хамар.

В 9.00 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Приключиха изборите и за сънародниците ни в Австралия. Последна там затвори секцията в град Пърт.

Приключи изборният ден и на територията на Африка и Азия.

В САЩ и Канада още гласуват 

В 14:00 часа българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ  сънародниците ни могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време в понеделник, 22 ноември. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама