ЦИК няма да глоби Борисов за агитация за балотажа

19:02, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1543 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Към 18 ч. са постъпили в Централната избирателна комисия над 25 сигнала за твърдения за агитация от страна на Бойко Борисов, след гласуването му, излъчено по повечето телевизии, съобщиха от ЦИК по време на брифинг. 

Повод за това бе изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който след като подаде своя вот за държавен глава в Банкя, заяви, че е гласувал „срещу полицейското насилие“, което било „резил“ за страната ни, но „още по-голям резил ще е Румен Радев да остане президент“

За какъв президент гласуват политиците?

Часове след изказването му адвокат Емилия Недева обяви в своя Facebook, че е подала сигнал до ЦИК срещу него за тежко нарушение на Изборния кодекс. Тя посочва, че по БНТ е пуснато 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков. „Сред многото критични думи против заявени от господин Радев позиции се открояваха очевидно обидни фрази като: „Точно на мутрите политиката води Радев“; „Този резил, пред който сме изправени“ , както и откровени призиви за гласуване за Анастас Герджиков като „Искрено се надявам българите да проявят разум-ректор на ректорите“, отбеляза тя в своя сигнал. 

Според адвокат Недева след като ЦИК е проявила принципност и е решила миналата неделя да санкционира съпредседателя на ПП Кирил Петков заради обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, „няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов“.

„Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи“, изтъкна тя. 

От ЦИК обясниха, че е бил внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не е било постигнато необходимото мнозинство и за това се е взело решение в хипотезата на отхвърляне

„За“ решението да се установи нарушение са гласували деветима членове на ЦИК, но „против“ са били петима. Поради тази причина не се е събрало необходимото мнозинство от две трети от членовете на Комисията. 

Припомняме, че преди седмица Изборната комисия глоби лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, за това че обяви имената и номера на бюлетината на партията и кандидат-президента, за които гласува на изборите 2 в 1.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:48, 22 ное 21

Е как все още има негови хора там

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама