20 кандидат-депутати вмъкнаха в парламента свои съпартийци

10:35, 22 ное 21 / Политика 25 1755 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

20 кандидат-депутати вмъкнаха в парламента свои съпартийци. Това стана след като те бяха номинирани за водачи на листи и избрани от два избирателни района. Отказвайки се от едното място, на практика те издърпаха в Народното събрание кандидат-депутати от партийните листи, за които народът не е дал достатъчно гласове. Тази практика е често срещана на всички парламентарни избори, тъй като има вратичка в закона, която го позволява. 

Кои депутати останаха без място в парламента?

Така например, след решение на ЦИК лидерът на БСП Корнелия Нинова влиза като народен представител от 25 МИР София и отстъпва мястото си от варненската листа на левицата на Борислав Гуцанов. Кристиан Вигенин пък се отказва от листата в Пловдив, където бе избран, и влиза от тази в Ямбол. Така прави място в Народното събрание на Иван Петков. 

А бизнесменът и кандидат-депутат от ДПС Делян Пеевски реши да влезе в парламента от листата в Благоевград, като отстъпи мястото си във Велико Търново на Йордан Цонев, който бе втори там. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ пък избира да остане в листата на шуменския район и дърпа на своето място в Кърджали Павлин Кръстев.

По същия начин съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков издърпа към Народното събрание Мирослава Петрова, след като се отказа от мястото си в 24-и район в София и избра да влезе като депутат от Пловдив. Асен Василев остава в листата на Хасково и дава мястото си в 23 МИР София на Виктор Насър. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС в 46-ото Народно събрание Десислава Атанасова пък избира да влезе този път със спечеления мандат в Русе и освобождава място си на Гюнай Хюсмен в Разград, който бе втори в листата. Бившият здравен министър от кабинета „Борисов“ 3 Костадин Ангелов решава да остане като депутат от великотърновския район и дърпа в парламента Бранимир Балачев от листата във Варна. А бившия образователен министър Красимир Вълчев избира да влезе от листата в Стара Загора и освобождава мястото си в Шумен на Илтер Садъков.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ избира да остане като избрана от Пазарджик и отстъпва второто си място в столичния 23-и район на Петър Маринов.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пък избира да стане депутат от Пловдив град, като на негово място от Пловдив област влиза Танер Тюркоглу. По същия начин Виктория Василева и Андрей Чорбанов избират да влязат от Благоевград и 26 МИР София и освобождават местата си в Кюстендил и Велико Търново на Снежанка Траянска и Момчил Иванов.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов влиза в Народното събрание от варненския район и дърпа на свое място в 25 МИР София Иво Русчев.

Пълния списък може да видите ТУК. 

Бойко Борисов пак няма да е депутат

Припомняме, че преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място. Той бе избран за народен представител от 25-и избирателен район в София и Пловдив. Така той размести листите. В Пловдив-град на мястото му ще влезе Стефан Шилев. Другите двама депутати от ГЕРБ под тепетата са Иван Тотев и Радомир Чолаков. В 25 МИР Борисов най-вероятно ще освободи мястото за петия в листата Петър Николов. Освен него депутати ще са Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов. Той се отказа място си и в 45-ия и 46-ия парламент. 

Двама сценаристи на Слави Трифонов отказват да са депутати

Сценаристите от „Шоуто на Слави“ в телевизия „Седем осми“ Филип Станев и Ивайло Вълчев също решиха този път да не бъдат депутати в новия парламент. Те освободиха депутатските си банки за Ивайло Христов от листата на ИТН в Добрич, Александър Александров от Варна, Златомира Карагеоргиева-Мострова от Бургас, а Иван Клисурски - в Сливен.

Депутати няма да са и Тодор Тодоров от ГЕРБ, както и Осман Мурадов, Веселина Радославова и Сюлейман Кичиков - и тримата от ДПС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама