САЩ с нов призив страната ни да реши спора си със Северна Македония

17:02, 22 ное 21 / Свят 25 2263 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

САЩ дадоха сигнал, че ще засилят натиска срещу България след изборите да бъде намерено бързо решение за Северна Македония. Двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати - Клаудия Тени и Уилям Кийтинг, изпратиха  писмо до българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев. В него те призовават София да постигне окончателно решение на двустранния спор със Скопие, което да позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС преди края на годината.

„Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на прогреса на Северна Македония и Албания към членство в Европейския съюз постави под въпрос ангажимента на западни лидери, отваряйки вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия“, посочват в писмото си Клаудия Тени (Републиканска партия) и демократът Уилям Кийтинг, цитирани от „Медиапул“. Вярваме, че евентуалното членство в ЕС на Северна Македония и Албания е от решаващо значение за дългосрочния мир и стабилност в Балканския регион и за цялата трансатлантическа общност, отбелязват те. 

„Пишем ви като членове от различни партии на Комисията за външна политика на Сената, за да ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, което ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за членство преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз“, завършва позицията.

Скопие обвини София в шантаж и нарушение на договора за добросъседство

Подобна е позицията на ЕК и на някои големи европейски държави, които настояват София да одобри бързо преговорната рамка на Скопие за ЕС. Засега от България обаче не идват каквито и да било сигнали, че е възможен бърз пробив до 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз.

И президентът Румен Радев, и служебното правителство, и спечелилата изборите у нас партия „Продължаваме промяната“ коментираха, че това е нереалистичен срок.

Когато спре възродителният процес, ще се вдигне и ветото над Македония

България следва рамковата си позиция за Северна Македония, която е изпълнена с червени линии, а и Скопие не показва реално желание да изпълни българските изисквания. София измести фокуса от историята към спазването на човешките права в Северна Македония, което дава възможност на Скопие за конкретен напредък, но засега няма стъпки в тази посока. От „Продължаваме промяната“ пък се обявиха за нов подход, който да наблегне на икономиката.

В очертаващата се управленска коалиция обаче БСП и „Има такъв народ“ имат твърда позиция срещу допускането на компромиси към Скопие. В понеделник Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, коментира пред БНР, че „най-важното е максимално силната външнополитическа активизация и максимално силното говорене и обясняване на нашата позиция, каквото липсваше през последните години“. Ние се държахме като сърдити момичета, които казваха – ние сме членове на ЕС и не даваме обяснения на кандидати за такива. Това наше държание ни навреди много повече, защото другите западноевропейски партньори не разбират нашата позиция“, посочи той.

„Настроенията в България по-скоро съвпадат с позицията на президента Радев, но трябва да отбележим, че наистина следващата година натискът върху България, особено от Съединените щати, ще бъде изключително силен. Има поредното изказване в американския Конгрес в тази посока“, допълни Керемедчиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама