ГЕРБ политизираха трагедията на „Струма“

13:02, 23 ное 21 / Политика 25 2545 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Участъкът от автомагистрала „Струма“ е строен по времето на управлението на министрите на БСП Костадин Паскалев и Асен Гагаузов, а служебното правителство на Румен Радев не е изпълнило предписания на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката му. Това обявиха избраните за депутати от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Иванов по време на брифинг, след трагичния инцидент, в който загинаха 45-ма души, сред които и 12 деца. 

45 души загинаха след като пътнически автобус се запали на АМ „Струма“

Според двамата представители на бившите управляващи, вместо да се е занимавало с изборите служебното правителство е трябвало да прави ремонти на магистралите, в т.ч. и на мантинели и на маркировка. Те сравниха трагедията с катастрофата край Своге през 2018 г., когато трима министри - на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи, от третия кабинет на Бойко Борисов подадоха оставки, и поискаха министрите на президента да поемат отговорност по същия начин.

Десислава Атанасова призова за смирение, изказа съболезнования и поиска честно разследване. От партията предложиха днес да бъде обявен ден на траур в двете братски държави-България и Република Северна Македония. Атанасова определи като внушения твърденията, че причината за инцидента е в пътната настилка.

Александър Иванов пък отбеляза, че участъкът е построен по старата наредба, т.е. по съветски тип. В осъвременената нормативна уредба, съобразена с немския модел преди две години, не се допускат наклони от повече от 60 градуса и виражи, т.е. участъкът не би могъл да се построи по този начин. Той изтъкна и че до 2020 г. след поредица срутвания са се извършвали обезопасявания на ската. Иванов отбеляза още, че и по „Тракия“, и по „Хемус“, и по „Струма“ мантинелите са в ужасно състояние. За това той набеди служебното правителство, което по думите му не е направило никакви ремонти и не е положило метър маркировка. 

От ГЕРБ изтъкнаха още, че от пет месеца паркингите за почивка на магистрала „Струма“ са затворени заради невъзможно почистване. В същото време от предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ има задания и за укрепване, и за маркировката на участъка от „Струма“ за 2021 г. В последните месеци обаче заданието не било изпълнено, съобщиха от пресцентъра на партията. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Момчил 13:51, 23 ное 21

Падение е да политизираш такава трагедия И то при всеобщата и много адекватно то поведение на политиците ни.

2 Ирина 13:56, 23 ное 21

Кога най после ще забранят тролове те и сайтове от типа на Пик, които и при тази огромна трагедия политизираш по един недопустим начин. За политици ала Атанасова да не говорим, що за падение?!

3 Анонимен 15:25, 23 ное 21

Бог да прости всички жертви. Господ ни изпраща знак, че трябва да се обединим. Видно е, че това е взрив, може да е в следствие на спукана гума и изтичане на гориво, инфаркт на водача. Политиците от всички партии трябва да се смирят, и да оставят да се направят необходимите експертизи. И не трябва да се пътува нощем, особено с деца. Помните ли Лим и нашите дечица?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама