30 г. от смъртта на вечния Фреди Меркюри

17:29, 24 ное 21 / Култура 25 2318 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няма друг като Фреди Меркюри. С изпъчени гърди той гордо обикаляше по сцената, облечен в лъскави еластични панталони. Пристъпваше като петел, въртеше се с характерното за него движение в ханша и свиваше едната си ръка в юмрук. В другата стискаше микрофона, поставен на стик. За вокала на „Queen“ излизането на сцената с класическа стойка за микрофон бе немислимо.

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 г. в Занзибар. Израства в Индия, а на 17 години емигрира със семейството си в Лондон. Там се запознава с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, като първоначално им помага по време на турнета. Малко по-късно започва да композира и изпълнява собствени песни в различни групи.

През 1970 г. се ражда „Queen“. Фреди (наричан така още от ученическите си години) си избира артистичното фамилно име „Меркюри“. По-късно Брайън Мей разказва, че то е от една от песните, писани от Меркюри („My fairy King“) за първия им албум. „Майко Меркурий, виж само какво ми причиниха...“. На въпроса дали имал предвид собствената си майка, Фреди отговорил: „Да. Отсега нататък аз съм Фреди Меркюри“.

През първите години „Queen“ са принудени да се задоволяват с минимални успехи. През 1975 г. обаче те успяват да направят истински удар - при това с оперна пародия. И днес „Bohemian Rhapsody“ си остава най-известната песен на групата. Тя носи на четиримата музиканти безброй отличия и е първият им хит, стигнал до първото място в музикалните класации.

Седмици наред албумът „A Night at the Opera“ заема първото място в британските чартове - както и почти всички следващи албуми на „Queen“. Музикантите пробиват и в САЩ, където също оглавяват различни класации. „Queen“ се превръщат в една от най-успешните групи на всички времена. Четиримата тръгват на турнета, а билетите за концертите им винаги са разпродадени, пишат от „Дойче веле“, цитирани от БГНЕС.

Фреди Меркюри пази личния си живот в тайна. След като се разделя с приятелката си Мери Остин, пред която признава, че е хомосексуален, вокалът на „Queen“ има няколко връзки с мъже. През 1980-те години из хомосексуалните среди започва да се разпространява вирусът на СПИН.

Никой не знае кога точно Фреди Меркюри е разбрал, че е болен от СПИН. Първоначално той запазва диагнозата в тайна и продължава с пълни сили да пише нови и нови песни. На пазара излиза албумът „Miracle“, а сред феновете започва да се разнася слухът, че „Queen“ са пред разпадане. Те обаче грешат.

Заедно с оперната дива Монсерат Кабайе Фреди Меркюри записва баладата „Барселона“. Те имат две съвместни участия - и двата пъти обаче на плейбек. Всъщност испанската оперна певица изпълнява тази песен на живо един-единствен път: придружавана от видеозапис на Фреди на финала на Шампионската лига в Барселона през 1999 г..

Последната публична проява на Фреди Меркюри е през февруари 1990 г. при връчването на Brit Awards, където получава „Почетната награда за изключителни постижения в британската музика“. Той е значително отслабнал и доста сдържан по време на церемонията. Макар че всички знаят, че нещо не е наред, той самият не иска и да чуе за това. През 1991 г. „Queen“ издават албума „Innuendo“.

Ден преди смъртта си, Фреди Меркюри съобщава, че е болен от СПИН и така слага край на спекулациите относно здравословното си състояние. Той умира на 24 ноември 1991 г. от пневмония. През 1996 г. на едно от любимите му места - в швейцарския град Монтрьо, е издигната негова статуя. Обложката на албума „Made in Heaven“, издаден след смъртта му, изобразява гърба на статуята на фона на Женевското езеро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама