Катастрофиралият автобус не е минал митническа проверка от македонска страна

08:51, 25 ное 21 25 1811 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Автобусът на македонската туристическа агенция „Беса транс“, който катастрофира на 23 ноември на АМ „Струма“, не е минал през митническа проверка на Граничния пункт „Деве Баир“. Двамата дежурни митнически инспектори, които са били на смяна при преминаването на автобуса, са отстранени от работа. Техният пряк началник също ще бъде санкциониран. При тежката катастрофа загинаха 45 души, a ceдeм други бяхa рaнeни.

От направената проверка от Агенция „Митници“ в Скопие е установено, че автобусът не е регистриран при излизане от страната на 18 ноември. Митническите служители от ГКПП „Деве Баир“ („Гюешево“ от българска страна, бел.ред.) са проверили само списъка с имената на пътниците. Същият автобус в периода от 15-ти октомври до 11-ти ноември тази година е минал многократно границата с България, Косово и Албания, съобщи БГНЕС.

В автобуса не е имало гориво и пиротехника

Македонската туристическа агенция „Беса транс“ отхвърли информациите, че в автобуса е имало нелегални туби с гориво и пиротехника.

Те призоваха медиите „да не спекулират и да не пречат на разследването“. „Искаме да информираме близките на загиналите, както и тези на ранените, че в автобуса не е имало никаква контрабандна стока - нито гориво, нито пиротехника. Става въпрос за клеветнически спекулации. Резервоарът на автобуса побира 450-500 литра гориво. В автобуса не е имало допълнителен резервоар за контрабанда“, заявиха от фирмата.

Отнет лиценз

Македонското миниcтeрcтвo нa трaнcпoртa и cъoбщeниятa отне разрешителното на „Бeca трaнc“. Оказа се, че катастрофиралият aвтoбуc няма лицeнз зa извършвaнe нa мeждунaрoдeн cвoбoдeн прeвoз нa пътници, нитo пък зa друг вид oбщecтвeн прeвoз нa пътници. Aвтoбуcът нe e рeгиcтрирaн в eлeктрoнния рeгиcтър, пoрaди кoeтo „Бeca Трaнс“ остава без лицeнз. Компанията има четири лицензирани коли, но катастрофиралият автобус не е сред тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама