Първата жена премиер на Швеция остана на поста само няколко часа

09:40, 25 ное 21 / Свят 25 1785 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Новоизбраният шведски министър-председател Магдалена Андершон подаде оставка, само няколко часа след като беше назначена. Kоалиционният ѝ партньор „Зелените“ напусна правителството, защото проектобюджетът на правителството не бе одобрен.

„Казах на председателя на парламента, че желая да подам оставка като министър-председател", заяви Андершон по време на пресконференция и допълни, че е готова да опита още веднъж като лидер на еднопартийно правителство.

По-рано през деня шведският парламент гласува за назначаването на Магдалена Андершон за министър-председател. Тя стана първата жена в историята на страната, която встъпва в тази длъжност.

Този месец Стефан Лофвен подаде оставка от премиерския пост заради ниския рейтинг на общественото одобрение. Той заяви, че партията се нуждае от нов лидер преди изборите следващата година. През 2014 г. Андершон пое поста на финансов министър - тя е и първата жена, която зае този пост.

Магдалена Андершон заяви пред председателя на парламента Андреас Норлен, че продължава да се интересува от възможността да оглави еднопартиен кабинет на социалдемократите. „Коалиционното правителство трябва да подаде оставка, ако някоя от партиите реши да го напусне. Въпреки че ситуацията в парламента не се е променила, трябва да има още един вот", убедена е тя.

По-рано Партията за защита на околната среда обяви оттеглянето си от коалицията на малцинството, тъй като проектобюджетът на правителството не бе одобрен при гласуването в парламента. Междувременно Риксдагът подкрепи с мнозинство опозиционния проект на Умерената коалиция, Християндемократите и Шведските демократи, съобщи БГНЕС.

20 милиарда от общо 74 милиарда крони (над 8,2 милиарда долара), които правителството иска да похарчи за реформи, ще бъдат изразходвани за намаляване на данъците за пенсионерите, инвестиции в заплатите на полицаите и инвестиции в различни сектори на съдебната система. Съществуват и планове за намаляване на данъка върху бензина и дизеловото гориво.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама