Преговорите: Нов национален стадион, ваучери и приоритетни спортове

11:03, 27 ное 21 / Политика 25 1409 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изграждане на нов национален стадион извън центъра на София, ваучери и приоритетни спортове. Това са едни от нещата, за които се разбраха „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП по време на преговорите за съставяне на правителство на тема „Спорт“. Една от темите, по които политическите сили не се разбраха, е дали клубовете да бъдат облекчени от наеми. 

Радостин Василев от „Има такъв народ“ даде пример с професионален футболен клуб ЦСКА, който по думите му има задължения за 3,9 млн. лева към „Сердика спортни имоти“. „Министерство на младежта и спорта не може да продължи процедурата по отдаване на стадиона на ЦСКА за реконструкция, заради задължения, независимо от факта, че ЦСКА е ремонтирал базата в Панчарево за огромни средства. Тук изниква въпросът дали държавата иска да извива ръцете на определен клуб като ЦСКА и той никога да не построи новия си стадион, или ще признае вложените средства в един коптор в Панчарево“, смята той. Василев допълни, че 95% от парите на ЦСКА отиват за издръжка на администрацията на отбора, „която нищо не прави“. 

Петър Маринов от „Демократична България“ каза, че много трябва да се мисли по темата. „Като знаем какви хора притежават някои елитни клубове, въобще не ми се иска да ги облекчава“, каза той. 

Водещ и модератор на преговорите беше един от лидерите на „Продължаваме промяната“ - Кирил Петков. Представителите на партиите и коалициите бяха Инна Иванова, Димитър Илиев и Филип Шавов от неговата партия. От „Има такъв народ“ - Радостин Василев,Владимир Харизанов, Александър Тодоров, Християна Тодорова и Станислав Кънчев. Деян Дичев, проф. Даниела Дашева, Иван Ченчев, Антон Коджабашев и Йордан Георгиев бяха представителите на БСП. От „Демократична България“ отидоха Атанас Костадинов, Илина Мутафчиева, Петър Маринов, Ивайло Стоименов и Вихрен Крамолински. 

Преговорите: Партии се обединиха около идеята за „позеленяване на армията“

Приоритетите на политическите сили в спорта

„Демократична България“

От „Демократична България“ поискаха анализ на състоянието на спортната инфраструктура и план къде е необходимо да бъде инвестирано в спортни съоръжения. Те настояват и за създаване на условия за привличане на опитни и качествени треньори, както и за подобряване на детско-юношеския, масовия и професионалния спорт. От обединението искат да има и цялостна проверка на Министерството на спорта за последните десет години. Те предлагат да има и ваучери за спортуващи деца и облекчения за фирми, даващи средства за спорт. Или както те казват „парите да следват детето“. От „Демократична България“ искат а имаме и младежко представителство, тъй като България е единствената страна членка в ЕС, която няма.

Ивайло Стоименов от ДБ заяви, че пирамидата на спорта трябва да се обърне. Според него родителите трябва да получават ваучери за спорт и сами да решат с какъв спорт да се занимава детето, вместо парите да отиват в „мними клубове“. Необходимо е да има данъчни облекчения за фирмите, които дават средства в спорта и насърчават служителите си да спортуват.

Според Илина Мутафчиева от „Демократична България“ в момента в младежките политики се работи на парче. По думите ѝ вниманието е насочено основно към две по-малки групи младежи - с върховите постижения (около 5% от младите хора) и с изоставащите от системата (17-18% от младите хора). „А какво правим с останалите 70%, които горе-долу се вписват, горе-долу си намират работа, които са със среден успех“, попита Мутафчиева и допълни, че е необходимо да се направи стратегически документ. Тя заяви, че е нужен междусекторен подход, основан на данни. Мутафчиева обърна внимание и на ефективността на програмата срещу зависимостите сред младите с парите от хазарта.

Преговорите: 1.5% от БВП за културата, но ако има пари 

„Има такъв народ“

От партията на Слави Трифонов пък настояват за значително увеличение на бюджета за спорт. „В момента мимикрираме с този бюджет за спорт“, заяви Радостин Василев. Според ИТН трябва да се обсъди възможността бюджетът, който в момента е малко под 100 млн. лева, да се увеличи значително чрез пари от акциз от цигари и алкохол: „Каквито и мерки да вземем сега, трябва да сме наясно, че е необходимо време. Дали четири или осем години, но няма как да стане бързо“.

Те смятат и че младежките дейности трябва да са към Министерството на образованието и науката (МОН), както и да има ревизия на спортното министерство, държавните дружества и федерации. Настояват и за законодателна и административна реформа, като се намали и числения състав. От „Има такъв народ“ искат да се изгради и нов национален стадион извън центъра на София, а „Васил Левски“ да бъде ремонтиран. Според тях трябва да има и промени в договорите на професионалните спортисти и да се създаде експертен съвет. Те искат и увеличаване на часовете по физическо възпитание на 5 часа седмично.

БСП

От БСП предложиха да се отдели време само за младежките дейности, тъй като всяка политическа сила ще се връща по няколко пъти на темата. Радостин Василев от „Има такъв народ“ от своя страна заяви, че те трябва да преминат към МОН.

Социалистическата партията предложи да бъдат определени 10 приоритетни спортове, които са донесли много олимпийски медали на България.

Проф. Дашева обясни, че трябва да се намери път към младите, които са в дигиталното пространство. „Младите може да не са привлечени от леката атлетика. Затова в олимпийското семейство влязоха спортове като брейкденсинг“, добави тя.

От БСП, подобно на всички останали партии, поискаха увеличение на бюджета за спорт, както и задължение към общините да финансират спорта. Да има данъчни облекчения, спортният тотализатор да отделя повече от 18% за спорт, както и облекчение от наеми на клубове с елитен статус. 

От 1 януари пенсиите няма да са по-ниски от тазгодишните

„Продължаваме промяната“

От партията на Кирил Петков и Асен Василев пък смятат, че парите трябва да следват качеството. Треньорите да имат личен стимул, да има по-строг контрол на имотите на Министерството на младежта и спорта, както и създаването на единна дигитална платформа за спортните федерации и спортните клубове, членуващи в тях. Според тях финансирането на клубовете трябва да се гласува от парламента. И те са на мнение, че е необходима нова стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, в пълно съответствие с хартите на спорта на МОК, ЮНЕСКО и международните организации. Нужни са и нови национални програми, както и внедряване на научните достижения в спорта. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че всяко българско дете трябва да има достъп до спорт и ако политическите сили не го направят, „значи нищо не сме направили“. „ММС преди нашето правителство беше подготвило преписка за продан на имот, който беше ужким за клас А инвеститор, а като погледнах къде е, се оказа на брега на язовир Искър в съседство до имот на един от политическите крадци. Преди да харчим още пари, трябва да сме сигурни, че парите, които имаме, отиват на правилното място, а не както досега“, каза още той. 

„Трябва да помислим как парите да следват качеството. Ако има един треньор, който постига национални шампиони, световни шампиони, този треньор трябва да бъде награден лично, не трябва задължително да преминава през всички федерации и клубове. Тези треньори трябва да имат личен стимул, защото те са тези, които прекарват време с детето“, допълни Петков. По думите му е абсурдно да си олимпийски шампион и да ходиш от компания на компания, и да просиш: „Това също трябва да го изтръгнем от идеята за спорт в България“.

Инна Иванова от ПП коментира, че прозрачността ще доведе до по-голяма конкурентна среда между отделните клубове. Иванова заяви, че така ще има и по-голяма гласност на различните спортните клубове и федерации, и коментира, че много от клубовете нямат дигитални умения, затова било необходимо обучение. Според нея чрез тази платформа европейски треньори и лектори ще могат да обменят знания.

Димитър Илиев обясни, че приоритет трябва да бъде и изграждането, реновирането, стопанисването и управлението на спортните бази, като се запази техният публичен характер. Основен акцент бил необходим и по отношение на грижата за спортните кадри.

Кирил Петков заяви, че всички партии категорично са се обединили около факта, че в момента средствата за спорт са крайно недостатъчни, пише offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама