Маркировката на „Струма“ била подновена след инхаус поръчка

13:23, 27 ное 21 / Политика 25 1919 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 21 април тази година бившият шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е възложил на две частни фирми да подновят маркировката на магистрала „Струма“. До момента обаче те не са изпълнили в пълен обем заданието. А самият договор е възложен инхаус. Това заяви министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред БНТ. 

Думите са ѝ по повод катастрофата с автобус през седмицата, при която загинаха 45 граждани на Северна Македония. Една от причините за инцидента, които се разглеждат от следствието, е състоянието на пътната маркировка и сигнализацията. Това доведе и до задействане на прокуратурата, която реши да провери маркировката на всички магистрали и първокласни пътища в страната.

Намерено е 45-ото тяло в изгорелия автобус

Комитова заяви, че случаят много ѝ прилича с установеното от служебното правителство на магистрала „Хемус“. „Възлагане на договори, правено-недоправено, поръчки инхаус“, уточни тя, след което добави, че договорът за поддръжката на маркировката е дадена инхаус без конкурс.

„В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, говорих с премиера Стефан Янев и той ме посъветва да не отивам“, обясни служебният министър на регионалното развитие. По думите ѝ там вече са били всички разследващи органи. Аз не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност“, обясни Комитова. Тя отбеляза, че не е предполагала, че магистралата е в такова състояние. И обеща, че ще накара фирмите, които отговарят за маркировката, да си свършат по-бързо работата.

Етика на ръба на трагедията: Да зовеш за смирение, но да ламтиш за ексклузивност...

Регионалният министър допълни, че е виждала други катастрофи по магистралите, виждала е преобърнати камиони и цистерни, но досега не е виждала такъв пожар при инцидент на аутобан. „Това е отвратително тежка катастрофа, но не и необичайна. Тук има нещо много странно и аз нямам обяснение как за броени минути всичко може да стане на пепел. Много бързо се е разгорял пожарът и допускам, че е обхванал елементи, които много бързо изгарят, защото не е имало време за реакция“, заяви Комитова.

Тя припомни, че е възложила проверка на цялостното състояние на магистрала „Струма“. Докладът все още не е готов, но се очаква в следващите дни да бъде представен.

Проекта на Закон за ВиК

Относно подготвяния проект на Закон за ВиК, в който се предвижда месечно потребление до 3 куб. м на човек да бъде на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената също да се увеличава, Виолета Комитова коментира: „Цената на водата ще расте и това е необратим процес. България не внася, а добива вода. Не ми се иска да стане като с тока - да произвеждаме ток, да изнасяме ток и накрая да нямаме ток за вътрешно потребление. Да внимаваме водата в България да не изчезне, както изчезна българският домат“.

По думите ѝ по темата трябва да се прояви далновидност и заради това от регионалното министерство са предложили варианта всеки, който хаби повече от 3 куб. м вода на месец да плаща повече. Тя изрази притеснения, че ако не се предприемат мерки, след 10 години България може да започне да внася вода, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама