След преговорите за кабинет: Нямало тема, по която да не са се разбрали

09:48, 28 ное 21 / Политика 25 1872 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след последната дискусия за коалиционно споразумение.

Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след четири години България няма да изглежда по този начин“, обяви Петков, цитиран от bTV. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък отбеляза, че вероятността за съставяне на кобинет е повече от 50%. По думите ѝ хората имат нужда от работещи правителство и парламент. „В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси. Чака ни поне още седмица работа“, посочи тя в ефира на БНТ. 

Тя изтъкна, че овото правителство има обща цел и тя е в две посоки - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление.

Новите партии ще търсят надграждане в отношенията със Северна Македония

Като първа политическа сила ПП започна разговори с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за коалиционно споразумение и съставяне на редовен кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Преговорите започнаха на 23 ноември и приключиха вчера – 27 ноември. Идната седмица се очаква да започнат и разговорите за министри, както и да бъде подписано коалиционно споразумение. 

Президентът пък да свика новоизбрания парламент, спазвайки разпоредбите на Конституцията, където е указан срокът „най-късно“ един месец след избирането му. Оставащите дни до коледните празници са ограничени за неотложните задачи, с които трябва да се заеме парламентът. Заявките в преговорните екипи е депутатите да работят и извънредно, но се прие решението бюджетът за 2022 година да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.

Преговорите: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Въпреки, че партиите си стиснаха ръцете по много въпроси, имаше и такива, които бяха оставени за последващи дискусии заради липсата на съгласие, като тези теми са отбелязани в червено. В редица сектори очаквано имаше сериозни разминавания в програмите на БСП и „Демократична България“. Може да се очаква тепърва спорове по тях, но партиите проявиха воля за отстъпки с цел съставяне на приемливи за всички програми. 

Вече стана ясно, че новата структура на Министерския съвет ще бъде много различна. В хода на преговорите бе обявена идеята за създаване на ново министерство - на дигитализацията, ще има и много размествания на агенции. Има и спорни предложения - като идеята на ПП да премести „Агенция пътна инфраструктура“ към министерство на транспорта, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама