Вадете чадърите, задават се интензивни валежи и силен вятър

07:00, 29 ное 21 25 1445 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На много места ще продължи да превалява дъжд, значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където ще има и гръмотевици. Максималните температури ще бъдат в широк интервал - от 8° в Северозападна България, до около 20° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър. Следобед с ориентиране и усилване на вятъра от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. 

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за 19 области в страната. Това са Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград и Силистра. Там се очаква количествата дъжд да достигнат 20-35 мм. В 7 области пък има предупреждение за силен вятър с пориви между 70 и 90 км/ч. Това са Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. 

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. На места, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно и на много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра от сняг, като снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра. Ще духа силен и временно бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. 

Във вторник, с усилване на северозападния вятър, температурите ще продължат да се понижават. Още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг, а в Лудогорието, както и по планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. Интензивни и значителни по количество ще са снеговалежите в планините. За кратко там ще се натрупа съществена снежна покривка. След обяд валежите от запад ще започнат да спират, най-късно, към вечерта - и в източните райони; облачността ще се разкъса. В сряда ще се задържи ветровито, с променлива облачност. След обяд над много райони по-често до слънчево. Сутрешните температури ще са ниски - в отделни райони до минус 3°, минус 5°, дневните ще започнат да се повишават. По-късно през деня вятърът ще започне да се ориентира от югозапад, сочи прогнозата на НИМХ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама