Първи сняг

07:00, 30 ное 21 25 1625 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първи сняг обещават синоптиците в сутрешните часове на последния ден на ноември. Жълт код за силен вятър и обилен снеговалеж е обявен в по-голямата част от страната. Силен вятър ще има в областите Монтана, Враца, Видин, Плевен, Бургас, Варна и Добрич, а снеговалежи се очакват в Перник, София-град, София-област, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Шумен. Там ще се натрупва снежна покривка до 5-15 см и в комбинация с умерен вятър по планинските проходи ще има условия за навявания.

През деня в Западна България ще спре да вали още преди обяд и през деня облачността ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно слънчево време. В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 8°, по Черноморието до 10-11°.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, които след обяд ще отслабват и спират. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 12°.  Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините валежите, предимно от сняг, от запад на изток ще отслабват и спират, а облачността през деня ще намалее. Интензивни ще са снеговалежите в сутрешните часове, особено в Централна и Източна Стара планина.  Ще духа умерен до силен северозападен вятър и на места ще се образуват навявания и преспи. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 7°.

В сряда ще се задържи ветровито, с променлива облачност, след обяд над много райони по-често до слънчево. Сутрешните температури ще са ниски - в отделни райони до минус 3°, минус 5°, дневните от запад ще започнат да се повишават. По-късно през деня северозападният вятър ще отслабне и ще започне да се ориентира от югозапад, в четвъртък в източните райони ще е до умерен и повишението на дневните температури ще продължи, сутрешните ще са все още сравнително ниски. Ще преобладава слънчево време, по-късно през деня от запад ще започне ново увеличение на облачността, без валежи. Минималните температури ще са около нулата, максималните - предимно между 8° и 13°, показва прогнозата на НИМХ. 

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама